Doorgaan naar artikel

Valuta-nadelen houden omzetgroei KWS Saat in bedwang

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

Zaaizaadconcern KWS Saat had in het eerste kwartaal van 2020/‘21 last van nadelige valuta-effecten in Zuid-Amerika en Oost-Europa.

Als gevolg daarvan boekte KWS Saat 3,6% minder omzet in vergelijking met de eerste drie maanden van het vorige boekjaar en kwam uit op € 184,1 miljoen.

Het operationele resultaat voor afschrijvingen, belastingen en kredietkosten (ebitda) kwam ook lager uit, namelijk op min € 27,3 miljoen. Het negatieve ebitda-resultaat in het eerste kwartaal was vorig jaar min € 21,8 miljoen. Belangrijke pleister op de valutawonde is dat exclusief de nadelige effecten de vergelijkbare omzet steeg met 6,8%.

Omzet

Het wereldwijd actieve Duitse concern handhaaft bovendien zijn vooruitzichten voor het lopende boekjaar als geheel. De omzet komt uitgaande daarvan uit op € 1,283 miljard, wat op het niveau is van 2019/‘20. Tussen de 11% en 13% van de omzet wordt volgens de prognose het resultaat voor belasting en kredietkosten (de ebit-marge), na aanpassing aan de niet-contante effecten van de overname van het Nederlandse groentezadenbedrijf Pop Vriend Seeds in 2019.

Pop Vriend Seeds

Met deze acquisitie maakte KWS zijn debuut op groentemarkt. Tot dan was het concern alleen present op de markt voor akkerbouwzaadgoed, dat wil zeggen granen, koolzaad, bieten en mais. In het maissegment boekte het bedrijf ondanks de eerder genoemde valuta-nadelen een omzetplus van 6% op € 46,9 miljoen. In het granen- en koolzaadsegment kostte de valuta-pech een omzetverlies van 3% op € 109 miljoen. Bij de bieten beperkte de afzet om seizoensredenen zich hoofdzakelijk tot Chili en Noord-Afrika. De omzet steeg met € 5,5 miljoen naar een bescheiden € 16,1 miljoen.

KWS Saat is beursgenoteerd. De beleggers leken dinsdag niet echt enthousiast over de cijfers. In de ochtendhandel koerste het aandeel niettemin vrijwel stabiel.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin