Valutakoersen nekken omzetgroei BASF Agricultural Solutions

30-04 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

BASF Agricultural Solutions draaide in het eerste kwartaal van 2021 net iets meer (1%) omzet dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Dat had duidelijk meer kunnen zijn als er geen sprake was geweest van negatieve valuta-effecten. De omzet van de landbouwtak van het Duitse wereldwijd actieve chemieconcern steeg op basis daarvan naar € 2,8 miljard. Het resultaat voor belasting en rente (ebit) en eenmalige posten handhaafde zich op € 807 miljoen, zo blijkt uit de donderdag 29 april naar buiten gebrachte kwartaalcijfers.

De omzet kon volgens het concern ietsje groeien door wereldwijd flink grotere afzetvolumes, terwijl ook hogere prijzen een positieve factor vormden, evenals lagere vaste kosten. Daar staat tegenover dat de valutakoersontwikkelingen de omzet negatief hebben beïnvloed.

Afzet van schimmelbestrijdingsmiddelen

In Europa waren het primair de hogere prijzen die de omzet stimuleerden. De negatieve valuta-effecten deden dit echter teniet. De afzetvolumes groeiden vergeleken met een jaar eerder slechts licht. De groei was vooral te danken aan de afzet van de schimmelbestrijdingsmiddelen. In Noord-Amerika verkocht BASF meer zaadgoed, in de eerste plaats voor koolzaad in Canada.

Verder zette het concern in Noord-Amerika als geheel ook meer schimmelbestrijders af. Deze producten vonden voorts ook in Azië meer aftrek, vooral in China, India en Zuid-Korea. in Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten profiteerde afzet en omzet van een late groeiseizoenstart. Hogere prijzen hielpen hier eveneens een handje mee.

Gehele omzet BASF: € 19,4 miljard

Het concern als geheel zag de omzet met 16% groeien naar € 19,4 miljard. Het ebit-resultaat voor eenmalige posten steeg met niet minder dan 42% naar € 2,3 miljard. De opleving van de wereldeconomie was volgens BASF sterker dan verwacht. Dat resulteerde in hogere prijzen en afzetvolumes in segmenten als Surface Technologie Chemicals en Materials. Op grond van de gang van zaken in het eerste kwartaal krikt BASF de outlook voor 2021 op. Het ebit-resultaat komt volgens de verwachting nu uit in de range tussen € 5 miljard en € 5,8 miljard. Dat was tot dusver tussen de € 4,1 en € 5 miljard.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.