Van Ark: aanpak azolen buitengewoon relevant

Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg en Sport. - Foto: ANP
Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg en Sport. – Foto: ANP

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) vindt de aanpak van schimmelbestrijders in verband met de verhoogde risico’s voor Covid-19-patiënten buitengewoon relevant.

Dat zegt ze in reactie op vragen van de Partij voor de Dieren tijdens het extra Kamerdebat over de coronabestrijding. Uit onderzoek blijkt dat patiënten die op de intensive care belanden met het coronavirus een verhoogd risico op sterfte hebben als ze besmet zijn met de aspergillus fumigatus-schimmel. Wanneer mensen besmet zijn met een resistente schimmel is de behandeling moeilijker. In de bollenteelt worden schimmelbestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit kan de kans op resistentievorming van schimmels vergroten.

Strengere regelgeving

Veelgebruikte schimmelbestrijdingsmiddelen (azolen) staan op een Europese lijst om vervangen te worden vanwege de risico‘s. Volgens Eva van Esch van de Partij voor de Dieren glippen de middelen er echter steeds door de Europese beoordelingsprocedures heen vanwege gebrek aan beoordelingscapaciteit. Hierdoor wordt de toelating van de middelen automatisch verlengd.

Van Ark (Medische Zorg) gaf eerder al aan in overleg te zijn met de bollensector over strengere regelgeving. Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) zal begin dit jaar met aangepaste gebruiksvoorschriften komen, die gericht zijn op het snel afvoeren van afvalhopen. Tijdens de opslag moeten de afvalhopen worden afgedekt. Van Ark verwacht eind deze maand met een brief te komen over aanpak van de resistente schimmels. Daarin zal ze ook ingaan op de stand van zaken van de Europese herbeoordeling van de gewasbeschermingsmiddelen. De bollensector reageerde eerder furieus op de plannen van Van Ark.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.