Van den Hurk vlucht te vroeg bij FrieslandCampina

13-09-2021 | Laatste update op 14-02 | |
Vergaderboer Columnist
'Hoe kun je nu een logge grote organisatie als FrieslandCampina in acht maanden van koers laten veranderen?' - Foto: Mark Pasveer
'Hoe kun je nu een logge grote organisatie als FrieslandCampina in acht maanden van koers laten veranderen?' - Foto: Mark Pasveer

Nog maar acht maanden bestuurslid van FrieslandCampina en dan al het bijltje erbij neergooien. Dat doet Frans van der Hurk. ‘Daar is stront aan de knikker’, denk je dan.

Dat moet je ruiken, want in de formele berichtgeving staat niets schokkends. Hij zegt dat hij zich niet herkent in het beleid van FrieslandCampina. Het lukte hem niet dat te veranderen, dus vertrekt hij. Voorzitter Wunnekink betreurt het vertrek en beweert dat Van den Hurk een belangrijke bijdrage aan de discussie heeft geleverd: “We hadden hem er graag bijgehouden”. Dat is de coöperatievoorzitter dus niet gelukt. Hij kon de kikkers niet in de bestuurlijke kruiwagen houden.

Geen goed begin van de nieuwe voorzitter. In een coöperatie, waar nogal wat leden ontevreden zijn, passen in het bestuur ook leden met een kritische blik. Als die dan zo snel verdwijnen, vraag je je af of die van de voorzitter genoeg ruimte hebben gekregen. En of er wel echt naar hen is geluisterd. We zullen het nooit weten.

‘Vlucht voor de verantwoordelijkheid’

Wat ik wel weet is dat Van den Hurk te vroeg is vertrokken. Het lijkt op een vlucht voor de verantwoordelijkheid. Acht maanden is kort. Dan heb je nauwelijks de tijd gehad om je in te werken. En helemaal nieuw in de FrieslandCampina gelederen was hij ook niet. Hij functioneerde jarenlang als bestuurder in de districten. Ook was hij bestuurlijk actief bij Rabobank. Hij was dus duidelijk geen groentje, toen hij dit jaar aantrad. In de plaatselijke voetbalclub, waar hij voorzitter was, noemde hij zichzelf vooral een teamspeler. Datzelfde woord gebruikt Frans Keurentjes ook, toen hij Van den Hurk verwelkomde in het bestuur.

Dat is niet gelukt. Hij was kennelijk een roepende in de woestijn. Maar hij had niet weg moeten gaan. Hij had moeten doorzetten. Zijn kritische geluid blijvend laten horen. Een luis in de pels zijn van bestuur en directie. Dat is echt nodig bij FrieslandCampina. Het tegengeluid onder de leden moet ook in de bestuurskamer klinken. Als dat niet kan, is er iets grondig mis.

‘FrieslandCampina stuur je maar langzaam bij’

Van den Hurk heeft zich verkeken op zijn functioneren in het bestuur. Hoe kun je nu een logge grote organisatie als FrieslandCampina in acht maanden van koers laten veranderen? Dat is naïef gedacht. Dan ging hij er vanuit dat hij alleen de waarheid in pacht had. Dat is niet zo. Een grote tanker, wat FrieslandCampina in feite is, stuur je maar heel langzaam bij.

Alleen maar verliezers bij dit vertrek. Van den Hurk zelf, die heeft laten zien dat hij geen capabele bestuurder is van een grote coöperatie. Wunnekink, die niet is staat was een bestuurslid met afwijkende inzichten binnenboord te houden. Tot slot FrieslandCampina, die niet verstandig kan omgaan met kritische geluiden binnen het bestuur.

Gelukkig blijft Van den Hurk lid van de coöperatie. Anders had die nog meer schade opgelopen.Beheer