De protestacties tegen de stikstofaanpak zullen volgende week een nieuw hoogtepunt bereiken, als het aan Farmers Defence Force (FDF) ligt. Over de precieze plannen wil voorzitter Mark van den Oever nog weinig kwijt.
FDF kondigt ‘grootse, harde acties’ aan, omdat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) niet van plan lijkt de door de boeren gehate veevoermaatregelen van tafel te halen. Op 22 juli verwacht de actiegroep weer honderden of zelfs duizenden ‘strijders’ te mobiliseren om een statement te maken.
De losse, willekeurige protestacties van boeren werden maandag door het bestuur van FDF onderbroken: de actieboeren stellen het ministerie een ultimatum. Landbouwminister Carola Schouten krijgt een ruime week de tijd om met FDF om tafel te gaan voor een beter plan om via veevoer stikstof te reduceren. Verloopt het ultimatum, dan gaat FDF ‘optoeren’. “De FDF-strijders zullen ervoor zorgen dat er stikstof wordt gereduceerd,” schrijft de actiegroep in het ultimatum. Voorzitter Mark van den Oever over deze zet in de strijd tegen de stikstofaanpak.
Het ministerie gaat niet in op jullie ultimatum. Was dat een verrassing?
“Nou nee, niet echt. Het verbaasde me wel hoe snel er een reactie was. Blijkbaar houden ze onze berichtgeving ook goed in de gaten.”
Als je toch al niet verwacht dat het ministerie erop in gaat, waarom stelden jullie het ultimatum?
“Nu ziet heel Nederland hoe het ministerie erin staat. Dat er geen wil is om iets te veranderen. Als ze wel met ons hadden willen praten, hadden we het ultimatum nog wel willen verlengen met een week, als dat nodig is. Nu gaan we optoeren.”
Waarom een week wachten, als je al snel weet hoe het ministerie er instaat?
“Behalve met het ministerie willen we ook met de supermarkten praten, in alle rust. Bij het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) hebben we woensdag opnieuw gesproken over ons keurmerk Farmer Friendly. En nu zijn we bezig met trekkeracties opzetten.”
Jullie ageren al lang tegen de stikstofaanpak in het algemeen en de veevoermaatregel specifiek. Met het Landbouw Collectief is hier ook over gesproken, in april gingen de boeren van tafel. Wat willen jullie nu bereiken met weer nieuwe acties?
“Het plan wat er nu ligt moet van tafel en de minister moet de plannen van het Landbouw Collectief overnemen. Een goede tweede optie is het plan van de melkveesector.”
Gaat het nut hebben, weer trekkerprotesten?
“De politieke druk om wat te doen voor de boeren wordt groter. De openbare orde is in het geding als de boeren blijven protesteren. Daar wordt het ministerie wel zenuwachtig van, heb ik gehoord.”
Worden dat weer eenzelfde soort acties net als in de afgelopen weken, willekeurige ongecoördineerde protesten?
“We doen het FDF-style. We hebben laten zien hoe we acties kunnen opzetten. Dus we houden contact met autoriteiten. Het wordt wel hard, maar netjes.”
Bestuurslid Sieta van Keimpema suggereert dat Nederland die woensdag maar thuis moet blijven. Betekent dat snelwegblokkades?
“Dat zou zomaar kunnen.”
Sommige mensen, boeren én burgers zijn de protestacties zat.
“Dat kan, maar ik heb ze ook niet om goedkeuring gevraagd. Er zijn andere organisaties die de boeren zat zijn, maar die stoppen ook niet met de sector zwartmaken.”