Van den Oever dreigt voedselvoorziening plat te leggen

18-06 | |
Mark van den Oever, voorzitter Farmers Defence Force. - Foto: Van Assendelft
Mark van den Oever, voorzitter Farmers Defence Force. - Foto: Van Assendelft

Mark van den Oever wil ‘kneiterharde acties’ na de ‘positief getoonzette actie’ van komende woensdag 22 juni, en licht in de Volkskrant toe hoe die er uit kunnen zien. Hij oogst afkeurende reacties.

‘De voedselvoorziening platleggen met een leverstop, is besproken. Of snelwegen blokkeren in Natura 2000-gebieden. Naar Schiphol kan ook. We bouwen het op en gaan door tot het af is.’ Voorman Mark van den Oever van de Farmers Defence Force laat in een interview in de Volkskrant weten wat hij bedoelt met de ‘kneiterharde acties’ die hij heeft aangekondigd. Ook zinspeelt hij op nieuwe bezoeken bij minister Van der Wal thuis, ‘maar dan met veel meer’, zegt hij. ‘We bouwen het op en gaan door tot het af is, tot al die onzin over stikstof eens een keer ophoudt.’

Het interview dat zaterdag 18 juni gepubliceerd is, zorgt voor nogal wat reuring en afkeurende reacties. Onder meer omdat Van den Oever opnieuw de vergelijking maakt van veehouders nu met Joden in het verleden. ‘Dit is een aanval op een bevolkingsgroep. (…) We worden gelukkig niet vermoord. Ik doel op de periode van voor de oorlog, toen alle Joodse winkels gediscrimineerd werden. Ik vind dat boerenbedrijven nu ook worden gediscrimineerd.’

Binnen kaders van de wet

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) noemt de vergelijking “ongepast. Vergelijkingen met de gruwelijkheden uit de Tweede Wereldoorlog vind ik niet kunnen.” Demonstreren is in Nederland een groot recht, maar dat moet wel binnen de kaders van de wet gebeuren, stelt de minister.

Van der Wal heeft begrip voor de vragen, zorgen en emoties van agrarische ondernemers, benadrukt ze tegenover het ANP. De plannen voor stikstofreductie “hebben impact in veel gebieden”. Ze wil over die plannen op een “goede manier gesprekken voeren met agrarische ondernemers.” Dat doet Van der Wal op haar departement, tijdens werkbezoeken en op bijeenkomsten “waar we een discussie kunnen voeren”.

Over de grens

Justitieminister Dilan Yesilgöz vindt dat Van den Oever veel te ver gaat in het intimideren van een politicus. “Dat is wat mij betreft over de grens, net als sporen en snelwegen blokkeren. De veiligheid van anderen mag nooit in het geding komen, omdat jij het ergens niet mee eens bent”, aldus Yesilgöz.

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak blijft bij zijn oproep tot “passende en waardige” boerenprotesten. Hij doet dat naar aanleiding van de uitspraken van Van den Oever. Eerder wees hij het bezoek van protesterende boeren aan Van der Wal thuis af. Tractoren horen wel bij boerenprotesten gaf de LTO-voorzitter al eerder aan.

Mede-auteur: ANP

Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur


Beheer