Van der Plas ‘leent’ strategie van politieke opponent

Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB). Foto: Ronald Hissink
Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB). Foto: Ronald Hissink

Caroline van der Plas gaat met haar eenpersoonsfractie voor de BoerBurgerBeweging (BBB) in de Tweede Kamer de strategie van de Partij voor de Dieren volgen.

“Maar wij zullen het niet doen met ongenuanceerde dingen, onwaarheden of met leugens, maar gewoon met de waarheid zoals wij het zien.” In een vraaggesprek met weekblad Boerderij zegt Van der Plas dat de strategie van de Partij voor de Dieren een voorbeeld voor haar is. “Inhoudelijk ben ik het 99% oneens met die partij en ik heb bedenkingen bij de methodes die ze hanteren, bijvoorbeeld door te blijven roepen dat iets zo is, terwijl het niet zo is.”

Kloppend hart van het platteland

Van der Plas ziet dat andere partijen de Partij voor de Dieren volgen, omdat niemand te boek wil staan als dieronvriendelijk. “Zo kijken wij een beetje: niemand wil straks bekend staan als degene die het platteland vernachelt.” De politica bij wie het politieke handwerk in de genen zit (haar moeder was jarenrang raadslid voor het CDA in haar woonplaats Deventer) zegt dat boeren het kloppend hart van het platteland zijn. “Als je dat stillegt , leg je het hele platteland stil. Ze zorgen voor het landschap, voor werkgelegenheid, voor sociale binding. Maar dat wil niet zeggen dat boeren op een gouden schild moeten worden gehesen en dat ze onaantastbaar zijn.” Van der Plas vindt dat er een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van boeren en burgers om te zorgen dat het platteland leefbaar blijft.

Ik ben niet van het polderen. Ik zet het liever scherp aan, dan wordt er in ieder geval naar je geluisterd

Van der Plas geeft aan dat ze niet op voorhand streeft naar meerderheden in de Tweede Kamer. “Ik ben niet van de keiharde lijn, maar wel van de randjes. De woordvoerder van Wakker Dier zei eens: ‘Met nuances bereik je niks.’ Dat geldt voor de landbouwsector ook. Zonder wrijving geen glans. Ik ben niet van het polderen. Ik zet het liever scherp aan, dan wordt er in ieder geval naar je geluisterd.”

BBB wil in de Kamer onder andere aandacht geven aan voorzieningen op het platteland zoals openbaar vervoer of internet. “Het voedselonderwijs op scholen is iets waar veel partijen sympathiek tegenover staan, maar dat is nog door niemand opgepakt. Dat is bij uitstek een onderwerp dat door BBB kan worden opgepakt.”

Lees het hele interview met Van der Plas op Boerderij.nl

Braakman
Jan Braakman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.