Van der Plas wil stikstofplan van tafel

20-06 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Caroline van der Plas (BBB) is fel tegen het stikstofplan van het kabinet. Met JA21 is ze in gesprek over een voorstel om de stikstofwet te wijzigen.

Caroline van der Plas wil de Kritische Depositie Waarde (KDW) als resultaatverplichting schrappen uit de huidige wet. “Nergens staat dat we de stikstofuitstoot moeten verminderen. Niet in de Europese regelgeving en ook niet in de uitspraak van de Raad van State. Als je de KDW eruit haalt, kun je al heel veel vlot trekken”, verwacht Van der Plas.

Verder verduurzamen

De voorvrouw van BBB zegt niet dat er niks moet gebeuren. “Ik zie het breder. Je moet als agrarische sector verder verduurzamen. Dat kan door reductie van bijvoorbeeld ammoniak, CO2 of methaan. Ik merk ook dat veel boeren willen laten zien dat ze kunnen bijdragen aan een oplossing, maar dan moeten ze wel de mogelijkheden krijgen. Als je als regering helemaal de aandacht legt op de landbouw als de sector die moet reduceren, dan moet je ook in je fondsen zeggen dat je daar maximaal geld voor uittrekt. Dat gebeurt nu nog niet.”

Van der Plas wil dat in zowel het stikstof- als het klimaatfonds budget wordt gereserveerd voor innovaties in de agrarische sector. Daarnaast wil ze dat beter wordt gekeken naar de echte natuurdoelen en de aanwijzing van de stikstofgevoelige gebieden. “Beleid voeren met al die kleine postzegeltjes natuur, dat is toch geen beleid met gezond verstand?” Er wordt altijd gezegd dat de gebieden niet gewijzigd kunnen worden. Van der Plas legt zich daar niet bij neer.

Hoop gevestigd op BBB

De hoop van veel boeren is op BBB gevestigd. In de politieke peilingen staat BBB op 7 tot 13 zetels en het aantal leden neemt toe. “Blijkbaar hebben mensen vertrouwen in mij. Uit het aantal blijkt ook dat niet alleen boeren achter ons staan, maar ook veel burgers, uit de stad”, aldus Van der Plas. “De steun aan boeren is heel breed. Dat wordt in Den Haag zwaar onderschat, maar wij merken het al langer. Mede daarom zijn we ook opgericht.” De partij is zich volop aan het voorbereiden op de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2023. BBB doet in alle provincies mee. “Ik denk dat we in Overijssel de grootste partij worden. In Friesland misschien ook wel en in Groningen en Drenthe.”

Ondanks de zetelwinst in de peilingen, moet Van der Plas het nu nog met één zetel doen. “Die ene zetel heeft wel voor heel wat beweging gezorgd. CDA en VVD zijn ook kritischer geworden. De achterbannen van die partijen roeren zich ook. Er beweegt echt wat. De verandering hoeft niet alleen rechtstreeks door ons te komen. Als andere partijen gaan bewegen, al is het maar omdat ze hun kiezers willen behouden, vind ik het ook prima. Politiek is geen doel, maar een middel om iets te bereiken.”

Wat doen de peilingen met u persoonlijk?

“Ik lach me dood. Alle hoon van ach, heb je haar met de trekker en ze kan niks en komt niet met oplossingen en zo. Maar het land ziet dat dus anders. Hier in Den Haag wordt niet echt gezien of gevoeld wat in de samenleving speelt. Het betekent ook dat we goed voorbereid moeten zijn op de volgende verkiezingen. Natuurlijk geven de peilingen extra druk, maar ik laat me niet gek maken. We doen alles stap voor stap. Als we doen wat we altijd hebben gedaan, vertrouw ik erop dat het goed komt. We moeten wel goed in de gaten houden wat er gebeurt en welke mensen je binnenhaalt. Daar wil ik nauw bij betrokken zijn, daar voel ik mij ook verantwoordelijk voor.”

Woensdag is het grote boerenprotest. Van der Plas verwacht dat het een mooi protest zal worden. “De fysieke omgeving, op de Veluwe, helpt al aan de sfeer van het protest. Als de boeren naar Den Haag gaan, komen ze in de stad waar ze boos op zijn. Dat doet iets met de sfeer. Ik verwacht nu geen grimmige sfeer, in de zin van agressie. Het zal ook geen vrolijke bedoening worden, ik verwacht wel een scherp protest. Vergeet niet dat de boeren op 1 oktober destijds ook echt boos waren.”

De acties van boeren bij minister Van der Wal (stikstof) thuis keurt Van der Plas stellig af. “Ik voel daar wel een verantwoordelijkheid. Ik vind dat ik dit af moet keuren. Ze hoeven natuurlijk niet naar mij te luisteren, maar ik denk wel dat ik enige invloed kan uitoefenen zodat mensen in ieder geval gaan nadenken voordat ze dit soort dingen doen. Dat is al winst.” Van sommige boeren krijgt ze hierover kritiek. “Ga je ons nu afvallen?”, vragen ze dan. Ik vind gewoon echt dat dit niet kan en dat zal ik blijven zeggen. Als dat stemmen kost onder deze groep boeren, kan me dat niks schelen. Ik sta daar gewoon voor.”

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer