Van der Tak vindt visiedocument niet concreet genoeg

01-04-2021 | Laatste update op 21-02 | |
Van der Tak benadrukt dat LTO positief kijkt naar de visie en zegt de omslag in het denken te steunen. Foto: Roel Dijkstra
Van der Tak benadrukt dat LTO positief kijkt naar de visie en zegt de omslag in het denken te steunen. Foto: Roel Dijkstra

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak mist in het visiedocument van Cees Veerman en consorten concrete punten voor boeren.

“Wij zijn positief over het rapport, maar op het punt van verdienvermogen, betrouwbare wetgeving met betrekking tot de stikstofproblematiek, en dan vooral gericht op innovatie, missen we concrete punten”, zegt Van der Tak. Het visiedocument, ondersteund door diverse organisaties uit de hoek van landbouw, natuur, agribusiness- en wetenschap, werd wel ondertekend door oud-bestuurders Hans Huijbers en Albert Jan Maat van LTO, maar niet door de huidige bestuurders.

LTO kijkt positief naar de visie

Van der Tak benadrukt dat LTO positief kijkt naar de visie en zegt de omslag in het denken te steunen. “We ondersteunen een gebiedsgerichte aanpak en dat er een regeringscommissaris moet komen. Die stond ook in onze grondvisie.” LTO zegt te hebben meegesproken over het document en de hoofdlijnen te onderschrijven. “Maar op het punt van verdienvermogen, stikstof en Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid had het wat ons betreft anders gemoeten.”

Niet ondertekenen

Het document mede ondertekenen vindt Van der Tak daarom te ver gaan. Als je een handtekening zet onder het document, moet je daar ook voor staan, vindt hij. Van der Tak wil niet alleen verbinder zijn, maar ook resultaten boeken. “Onze boeren willen veel beter weten hoe we duidelijkheid krijgen.”

Onze boeren verwachten van ons resultaat. Dat is het nieuwe denken

Oud-landbouwminister Cees Veerman verweet de LTO’s in de Volkskrant te veel oude denkers te zijn. Van der Tak noemt dit jammer. “Wij zijn juist van het nieuwe denken. Waarbij concreetheid voorop staat. Die concreetheid wordt hier gemist. Onze boeren verwachten van ons resultaat. Dat is het nieuwe denken”, aldus Van der Tak. Hij verwacht dat het document een belangrijke rol zal spelen bij het verkennen van een landbouwakkoord zoals door de SER gedaan wordt.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur
Meer over


Beheer