Van der Wal en Staghouwer passen publiek optreden aan

15-06 | |
Persconferentie op 10 juni van minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer naar aanleiding van het stikstofbesluit. - Foto: ANP
Persconferentie op 10 juni van minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer naar aanleiding van het stikstofbesluit. - Foto: ANP

De bewindslieden Christianne van der Wal en Henk Staghouwer (Natuur en Stikstof, en Landbouw, Natuur en Visserij) passen hun publieke optredens aan, omdat het niet mogelijk is alle beveiligingsrisico’s uit te sluiten. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie, die verder geen mededelingen doet over de beveiliging van de bewindslieden.

De ministers zijn middelpunt van kritische reacties vanuit de landbouw over het vrijdag 10 juni aangekondigde stikstofbeleid.

Dinsdag 14 juni meldde de ChristenUnie dat minister Henk Staghouwer een bezoek aan een veehouder in Renswoude heeft afgezegd, omdat de betrokken boer door collega’s onder druk werd gezet. Sinds bekend werd dat Staghouwer op bezoek zou komen kreeg melkveehouder Jos Verdam regelmatig berichten die “intimiderend van aard” zijn, aldus een woordvoerder van de ChristenUnie.

Geen bezoek bij melkveehouder

Staghouwer zou komende vrijdag 17 juni het melkveebedrijf bezoeken in het kader van een zomertoer van bewindslieden en Kamerleden van de ChristenUnie. Verdam is kritisch over de kabinetsplannen. “Het moest een zomeravondgesprek worden in een ontspannen sfeer met leden en niet-leden”, zegt Verdam. “Maar die ongedwongen sfeer is nu niet meer te realiseren.” Verdam zegt het jammer te vinden dat collega’s het gesprek onmogelijk hebben gemaakt. “Mijn collega’s willen op dit moment maar één verhaal horen van de minister. Dat verhaal gaat hij niet vertellen, in elk geval nu nog niet. Ik vind het jammer dat het gesprek niet door kan gaan.”

Sinds de protestactie bij het woonhuis van minister Van der Wal door een groep boeren, is de beveiliging opgevoerd. Via social media worden veel bedreigingen geuit in de richting van de beide ministers. De bedreigingen worden beoordeeld en als daartoe aanleiding is, wordt er aangifte gedaan.

Bij afspraken op locatie die niet worden afgezegd, worden de plaatsen geheim gehouden waar de bewindslieden zullen komen. Op die manier wordt voorkomen dat demonstranten ter plekke de afspraken van bewindslieden frustreren of onmogelijk maken.

Lees verder onder foto

Jos Verdam:
Jos Verdam: "Eerlijk gezegd twijfel ik of er wel echt een stikstofprobleem is." - Foto: Tamara Reijers
Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer