Van der Wal naar Groene Hart voor eerste werkbezoek

17-01 | |
Minister Christianne van der Wal (VVD) bezoekt melkveehouder Van Oosterom in Woerdense Verlaat. - Foto: Herbert Wiggerman
Minister Christianne van der Wal (VVD) bezoekt melkveehouder Van Oosterom in Woerdense Verlaat. - Foto: Herbert Wiggerman

Minister Christianne van der Wal bracht maandag 17 januari haar eerste werkbezoek aan een natuurinclusieve melkveehouderij in het Groene Hart.

Arie van Oosterom ontving de stikstofminister op zijn bedrijf om te laten zien hoe hij natuur en landbouw combineert. Van Oosterom pacht een groot deel van zijn grond van Staatsbosbeheer en ook zijn eigen landbouwgrond is afgewaardeerd tot natuurgrond. Minister Van der Wal wilde onder andere weten hoe die afwaardering van de grond uitpakt voor het bedrijf.

Gebiedsgerichte aanpak

Verder vroeg ze naar Van Oosteroms motivatie om zijn bedrijf aan te passen naar de huidige vorm. Als stikstofminister heeft Van der Wal de komende periode onder andere als taak om de gebiedsgerichte aanpak vorm te geven. Dit komt er op neer dat boeren zullen moeten stoppen, verplaatsen of hun bedrijf aan moeten passen.

“In ieder gebied moet je beginnen met de boeren die door willen en zich aan willen passen”, aldus de minister. “En natuurlijk moeten we niet alleen kijken naar stikstof, maar ook naar water en bodemdaling.”

Ook het onderwerp onteigening kwam ter sprake. “Ik gruwel van onteigening, want ik kan me voorstellen hoe verschrikkelijk dat is voor een ondernemer. Maar tegelijk is er wel een enorme stikstofopgave waar wat moet gebeuren”, zei van der Wal.

De minister is volop bezig om zich in te werken in haar nieuwe functie en heeft ‘vele eyeopeners’ gehad gedurende het bezoek aan de boerderij.

van Rooijen


Beheer