Skip to content

Van energiecrisis naar ondernemerskans

Kan een energiecrisis tot kansen leiden?

kansen energiecrisis

Foto: Canva

Kan een energiecrisis tot kansen leiden? Absoluut!

Na het bezoeken van meerdere beurzen, waaronder de Bakkersvak & IJs-Vak en de Food Technology, heb ik daar geen enkele twijfel over. Op de beurzen kon je er niet omheen: enorm veel ondernemingen, zeker die afhankelijk zijn van gas en energie, hebben geïnvesteerd in innovatieve oplossingen. Maar ook bestaande technieken bieden veel oplossingen waarmee gas- en elektriciteitsverbruik kan worden verlaagd. Overigens biedt dit niet alleen een kostenvoordeel, maar ook kansen voor het optimaliseren van productiecapaciteit.

Top 4 van ondernemerskansen

Mijn top 4 van ondernemers die de energiecrisis weten om te zetten in ondernemerskansen:

1. Een industriële bakker die door middel van sensoring haar gasverbruik met 22% wist te verminderen. De sensoren brachten in beeld waar in het proces men kon ingrijpen. Simpel, maar zeer doelmatig;

2. Een vacuümtechniek die in het proces van bakkers de baktijd verkort, en daarmee de productiecapaciteit kan verhogen én het energieverbruik verlaagt;

3. Het toepassen van warmte-terugwinsystemen. Bij veel bakkers vervliegt veel warmte uit het bakproces. Door deze warmte op te vangen, hebben bakkers de mogelijkheid bijvoorbeeld eigen ruimtes te verwarmen (centrale verwarming), maar mogelijk ook ruimtes voor derden (via omvormers). Daarmee dus een additioneel verdienmodel;

4. Een bakker die bovenstaande oplossingen heeft gecombineerd, met daaraan gekoppeld oplossingen met wind- en zonne-energie.

Kortom, ik stond versteld van het grote aantal mogelijkheden, maar ook de creativiteit van de ondernemers. Ingegeven door hoge gas- en energieprijzen.

Toepassen van sensoring

Wat opvalt is dat als ondernemers meer afstand nemen van het bestaande productieproces en zich laten leiden door data, het verkregen inzicht objectiever wordt. Dat zorgt ervoor dat de veranderbereidheid toeneemt.

Kan een energiecrisis tot kansen leiden? Mijns inziens wel. Het toepassen van sensoring, het verzamelen van data, het omzetten naar informatie (gedigitaliseerd) draagt ertoe bij dat er een goed afgewogen managementbeslissing kan worden genomen. Want ondanks dat de kost voor de baat gaat, uiteindelijk moet de beslissing om te investeren natuurlijk op de lange termijn wel rendabel zijn.

Snel delen

Afbeelding
Marcel Lambregts

Sectormanager Food bij Rabobank

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin