Van Leeuwen Dairy Groep maakt doorstart

04-05 | |
Een kudde melkvee bij de Van Leeuwen Groep.- Foto: van Leeuwen Groep
Een kudde melkvee bij de Van Leeuwen Groep.- Foto: van Leeuwen Groep

De Nieuw-Zeelandse Van Leeuwen Group kwam in de problemen, maar een sale & leaseback-constructie geeft nieuwe kansen.

De Van Leeuwen Dairy group, Nieuw-Zeelands grootste melkveebedrijf, verkoopt veertien bedrijven met in totaal 6.350 hectare aan de New Zealand Rural Land Company (NZRLC). Die betaalt daar ongeveer € 68 miljoen voor. De NZRLC verleast deze veertien bedrijven voor krap € 3,5 miljoen per jaar weer aan de Van Leeuwen Dairy group. De lease loopt elf jaar, de Van Leeuwen Dairy Group kan deze twee keer met twaalf jaar verlengen.

Curatele beëindigen

Eén van de voorwaarden van de sale & leaseback-overeenkomst is dat de curatele waaronder de Van Leeuwen Dairy Groep afgelopen week is geplaatst beëindigd wordt. Daarvoor moet de Van Leeuwen Dairy Groep eerst nieuwe afspraken maken met Calibre Partners. Dat bedrijf werd dat door financierder Merricks Capital, dat eind 2019 140 miljoen NZ dollar (83,7 miljoen euro) aan Van Leeuwen verstrekte voor een herfinanciering van de groep, ingeschakeld om het verschuldigde bedrag terug te vorderen. Ook moeten de aandeelhouders van de Rural Land Company akkoord gaan met de aankoop van de melkveebedrijven. Aandeelhouder Allied Farmers Limited, dat 50% in handen heeft van het bedrijf, juicht de aankoop toe.

Leaseconstructie via drie nieuwe bedrijven

De melkveehouderijen worden geleased aan de Van Leeuwen Groep via drie nieuwe bedrijven; drie boerderijen vallen straks onder Sustainable Grass Dairy Limited, vijf worden geleased aan Performance Dairy Limited en zes aan Performance Livestock Limited.

De Rural Land Company zegt vier maanden onderzoek te hebben gedaan naar de veertien melkveebedrijven. Het kwam tot de conclusie dat het om een aantrekkelijke aankoop gaat. De verkoop moet 1 juni plaatsvinden. De Rural Land Company wil zich in toenemende mate richten op het verwerven van zuivelbedrijven.

Uitgebreide marktinformatie over zuivel(producten) en melkprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Groeneveld
René Groeneveld Freelance redacteurBeheer