Van Leeuwen Groep doet 9 melkveebedrijven van de hand

De Van Leeuwen Zuivel Groep, één van de grootste melkveehouderijen in Nieuw-Zeeland, verkoopt 9 boerderijen. De van oorsprong Nederlandse eigenaren, Aad en Wilma van Leeuwen, gaan zich toeleggen op het houden van melkvee in grote schuren, met melkrobots.

Aad en Wilma van Leeuwen hebben in de afgelopen decennia een zuivelimperium opgebouwd op het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland met 13 boerderijen en nu zo’n 10.000 koeien. De 9 bedrijven die te koop staan, houden koeien die het grootste gedeelte van het jaar buiten zijn. Er is 3.509 hectare aan land bij, veelal weilanden.

Melkprijs boven Fonterra

Ook is er een contract met de Yili-dochter Oceania Dairy, die een fabriek in South Canterbury heeft, de regio waar het bedrijf van de Van Leeuwens is gevestigd. Samen produceren de boerderijen 1,84 miljoen kilo aan melkbestanddelen, of zo’n 25,5 miljoen liter melk per jaar. Ocean Dairy heeft in de laatste 2 seizoenen per liter melk 15 cent bovenop de melkprijs van Fonterra betaald.

Een prijs is niet bekendgemaakt, maar volgens schattingen op basis van de laatste verkoopcijfers zijn de boerderijen samen zo’n € 55,4 miljoen waard. Kopers kunnen de melkveehouderijen zo overnemen of kiezen voor een passieve acquisitie met een extern management, via een langetermijn-leaseback. De netto opbrengst zou uitkomen op respectievelijk 7,3% of 4,24%.

Uitbraak Mycoplasma bovis

De Van Leeuwens waren de eerste boeren in Nieuw-Zeeland die werden getroffen door de uitbraak van Mycoplasma bovis, in 2018. Kort daarvoor ging alles nog voor de wind. Het bedrijf kocht voor miljoenen euro’s aan melkrobots en Aad en Wilma kregen een notering op de lijst van rijkste mensen met een vermogen van € 36,4 miljoen.

In 2016 circuleerden er geruchten in de media dat de Van Leeuwen Groep onder curatele zou worden gesteld. Aad van Leeuwen ontkende dit. Het jaar daarop volgde de uitbraak van Mycoplasma bovis, een crisis die volgens Van Leeuwen zijn bedrijf € 28 tot € 56 miljoen zou kosten. Tenminste 4.800 van zijn koeien moesten worden geslacht. “Een nachtmerrie”, zei Van Leeuwen. Inmiddels zijn alle te koop staande boerderijen al 1,5 jaar vrij van de ziekte.

Lees verder onder foto

De 9 boerderijen die te koop staan, zijn bedoeld voor koeien die het grootste gedeelte van het jaar buiten zijn. - Foto: Colliers International
De 9 boerderijen die te koop staan, zijn bedoeld voor koeien die het grootste gedeelte van het jaar buiten zijn. - Foto: Colliers International

Banken terughoudend

Afgelopen december werd bekend dat het Australische Merricks Capital, waarin een groep investeerders zich heeft verzameld, € 78,4 miljoen leende aan de Van Leeuwen Groep voor een herfinanciering. Deze deal voorkwam problemen omdat banken zich inmiddels zeer terughoudend opstelden.

Aad en Wilma van Leeuwen zeggen dat het nu de juiste tijd is om de boerderijen te verkopen. “We hebben recent een toekomstvisie ontwikkeld die uitgaat van een verdere verbetering van onze schuuroperaties met robots”, maken ze duidelijk. “Ons doel is marktleider te worden in de duurzame melkveehouderij met het oog op nieuwe milieuwetgeving.”

Toekomstige schaarste

De Van Leeuwens verwachten dat hun afgeslankte bedrijf in een goede positie is om te profiteren van een ‘toekomstige schaarste van aanbod’. Aad en Wilma van Leeuwen willen verder investeren in robotsystemen en de groep weer uitbouwen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.