Jeroen van Maanen: ‘Protest kan stikstofbeleid stoppen’

16-08-2022 | |
Jeroen van Maanen: “Boeren zitten na 2,5 jaar in een positie dat ze niks meer te verliezen hebben.” Foto: Ton Kastermans
Jeroen van Maanen: “Boeren zitten na 2,5 jaar in een positie dat ze niks meer te verliezen hebben.” Foto: Ton Kastermans

Door actie te voeren kunnen boeren druk uitoefenen waarmee het stikstofbeleid af te remmen en mogelijk zelfs te stoppen is, dat voorziet boerenbestuurder Jeroen van Maanen.

Jeroen van Maanen, melkveehouder uit Zeewolde en bestuurder voor de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, is de afgelopen jaren intensief betrokken bij boerenprotesten en onderhandelingen tussen belangenbehartigers onderling en met de overheid. In een interview met weekblad Boerderij vertelt hij: “Boeren zitten na 2,5 jaar in een positie dat ze niks meer te verliezen hebben, dat blijkt ook uit de afgelopen periode met boerenprotesten, vooral tegen het stikstofbeleid. En het kabinet heeft ons nodig. Dat blijkt uit het feit dat Rutte naar LTO heeft gebeld. Zonder de boeren gaan ze de doelen van 2030 niet halen.”

Ik heb en wil niks met politiek, maar als Caroline zou bellen, zou ik er toch even over na moeten denken

Van Maanen gelooft dat de coalitie kan sneuvelen onder druk van acties en vanwege de verkiezingen in de Provinciale Staten volgend jaar maart. “We moeten de trein eerst stoppen, dan pas kunnen we hem om laten draaien. Je ziet de populariteit van kritische partijen van Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas toenemen, hopelijk krijgen ze tegen die tijd ook genoeg goede Kamerleden op de lijst. Van de andere kant, het kan ook niet veel slechter dan nu. Ik weet in ieder geval wel dat ik wel op haar zal stemmen. Ik heb en wil niks met politiek, maar als Caroline zou bellen, zou ik er toch even over na moeten denken. Als je een doel wil bereiken, moet je er met z’n allen ook de schouders onder zetten.”

‘Samenwerking juist nu heel belangrijk’

Samenwerking tussen boerenclubs is volgens Van Maanen, juist nu, heel belangrijk. Dat acht partijen het eens werden over een gezamenlijke lijn in het gesprek met Johan Remkes en het kabinet, noemt hij winst. “Elke dag dat die samenwerking bestaat, moet je koesteren. Het is belangrijk dat boerenleiders en hun clubs beseffen dat we samen verder komen dan op eigen houtje, dat we elkaar vast moeten houden en niet uit elkaar moeten laten spelen. Ik hoef zelf niet per se op de voorgrond, maar wil wel dat ieder doet waar hij het beste in is. En als dat betekent dat ik dan wel vooraan moet staan, loop ik daar niet voor weg. Ik hoor om me heen dat mensen waarderen wat ik doe. Dat ik het boerenverhaal vertel zoals zij het ook zien.”

van Rooijen


Beheer