VanDrie Group wil Van Dam Nederland inlijven

07-12-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De VanDrie Group neemt de Nederlandse activiteiten in de kalversector over van A.J. van Dam Beheer.

Dit hebben beide bedrijven bekendgemaakt. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet nog een oordeel vellen over de voorgenomen overeenkomst. De verwachting is dat dit geen probleem zal zijn.

Buitenland buiten overname

Van Dam Beheer is met name actief met de handel in en het op contract houden van kalveren. Het ruim 40 jaar oude bedrijf heeft een jaaromzet van € 120 miljoen en 14 medewerkers in dienst. De activiteiten van Van Dam buiten Nederland blijven buiten de overname. en worden zelfstandig voortgezet.

De VanDrie Group is actief in de verzameling en opzet van vleeskalveren, de slacht en verwerking van kalfs- en rundvlees, (kalver)voeders, zuivelgrondstoffen en kalfsvellen. De groep heeft een jaaromzet van zo’n € 2 miljard en biedt werkgelegenheid aan ongeveer 2.500 personen.

Consolidatieslag

De voorgenomen overname komt neer op een forse consolidatieslag in met name de kalverhandel. Van Dam beheer was jarenlang de grootste vrijekalverhandelaar en contractgever van Nederland, na VanDrie, Denkavit en Vitelco. Het bedrijf is echter geen integratie, zoals deze drie en Fuite.

Bij de overname lijkt de huidige malaise in de kalversector mede een rol te spelen. Vorig jaar waren de resultaten van Van Dam Beheer niet slecht, maar toch al minder goed dan in 2018. Toen werd bij een omzet van € 125 miljoen nog € 4,3 miljoen winst voor belastingen gemaakt, in 2019 daalde de omzet naar € 117 miljoen en een winst vóór belastingen van € 1,5 miljoen. Met name de omzet in Nederland daalde, die in Duitsland en Polen groeide.

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur


Beheer