VanDrie legt alle bedrijven in Apeldoorn even stil

26-04-2021 | |
De slachtlijn bij slachterij Ameco in Apeldoorn. - Foto: Koos Groenewold
De slachtlijn bij slachterij Ameco in Apeldoorn. - Foto: Koos Groenewold

De VanDrie Group heeft maandag 26 april alle bedrijven in Apeldoorn stilgelegd om weer te voldoen aan strengere coronaregels. Woensdag 28 april hoopt het weer te gaan draaien.

Dit meldt het bedrijf op de eigen website. Van Drie heeft naast ESA nog twee andere bedrijven in Apeldoorn waar kalfs- en rundvlees wordt verwerkt: Ekro en Ameco.

Oorzaak besmetting in huisvesting

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is de stillegging een besluit van de VanDrie Group zelf en heeft het te maken met werknemers die heen en weer bewegen tussen de drie locaties. Ook kunnen mensen nog niet snel individueel getest worden op corona. VanDrie erkent het laatste, maar stelt dat het besmettingsrisico zit in huisvesting van de werknemers. Tussen de bedrijven wordt niet gependeld.

Het vleesbedrijf is overigens niet alleen met de NVWA in overleg over een meer coronaproof-plan van aanpak, maar ook met bijvoorbeeld de GGD. Er moet dus op meerdere fronten worden afgestemd.

Vlees naar vrieshuis

Door de stillegging van de drie Apeldoornse vestigingen, loopt de aanvoer en slacht van kalveren nog meer vertraging op, wat oplopende kosten betekent. Problemen met dierenwelzijn hoeft het echter niet te veroorzaken. Voor de vleesafzet heeft het ook weinig gevolgen. Nog steeds verloopt de afzet van het kalfsvlees moeizaam door alle corona-beperkingen. Veel vlees gaat rechtstreeks het vrieshuis in, in afwachting van betere tijden.

Volgens een bericht van de NVWA was de oorzaak van de stillegging het feit dat medewerkers van VanDrie zich niet goed aan de regels hadden gehouden. VanDrie geeft daar geen commentaar op, maar benadrukt wel dat er geen sprake van is geweest dat positief geteste medewerkers weer terug de productieruimtes in wilden. Er wordt verteld dat sommige positief geteste mensen voor vertrek nog even snel hun sleutels uit de lockers wilden pakken, maar ook dat mocht niet.

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur


Beheer