Varkens gevraagd, varkensprijs kent bescheiden stijging

24-11 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De varkensmarkt is positiever gestemd. Al wordt die andere wind in het veld op de boer anders gevoeld dan bij slachterijen.

Slachterijen zijn gematigder gestemd dan producenten. Ze wijzen daarbij op de varkensvleesverkopen die niet naar verwachting lopen. Zo laat de traditionele vraag naar hammen vanuit Engeland het dit jaar helemaal afweten. Ook van de export naar China waren de verwachtingen van slachterijen hoger. De praktijk blijkt weerbarstiger doordat Brazilië en Amerika hun producten voor een lagere prijs aanbieden. De hoop is nu gevestigd op kerstvraag uit Oost-Europa. Die komt doorgaans wat later op gang.

Kleine verhogingen varkensprijs slachterijen

Daarom gaan de slachterijen niet mee in de prijsverhoging van de DCA Beursprijs. Die steeg in twee weken tijd van € 1,79 naar € 1,83 per kilo geslacht gewicht. Vion en Compaxo verhogen hun noteringen met € 0,02 naar respectievelijk 1,95 (€ 1,789 ex btw) en € 1,71 per kilo. Van Rooi Meat en Westfort verhogen een cent meer en komen daarmee op een varkensprijs van € 1,73 per kilo geslacht gewicht.

Goede vraag naar varkens

Hoewel varkenshouders blij zijn dat de prijs oploopt, remt de mate waarmee die dat doet de euforie. Handelaren merken namelijk dat slachterijen de dieren vlot opnemen. Sterker nog, ze bellen volop om extra dieren. Sommige handelaren hebben de indruk dat slachterijen niet eens voldoende hebben om voluit te slachten nu er ook op zaterdagen gewerkt wordt. Ze verdelen het aanbod wat over de dagen.

Dus onvrede over de geringe stap is het eerste dat genoemd wordt. Handelaren vinden dat het tijd wordt dat varkenshouders ervan mee profiteren. Ze hadden 5 cent passender gevonden als de plus die de Nederlandse slachterijen nu laten zien.

Stijging Duitse varkensprijs

De Duitse markt stijgt deze week wel met € 0,05 per kilo. Zowel de Vereinigungspreis als de noteringen van de grote slachterijen komen daarmee op € 1,95 per kilo geslacht gewicht. Dat sterkt het gevoel dat ook op de Nederlandse markt er meer in zit. Handelaren verwachten dat slachterijen volgende week in ieder geval die € 0,02 of € 0,03 die ze ‘nu vergeten zijn’ nog zullen opplussen.

Prognose: licht stijgend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer