Varkens in de rij voor de slachterij

Varkens zijn er meer dan genoeg. Na weken dat het overschot afnam toen China weer toegankelijk werd voor vlees van Nederlandse herkomst, neemt het overschot in ons land nu weer toe.

Handelaren merken dat ze niet alle aangeboden varkens kunnen plaatsen en slachterijen zien de gewichten weer oplopen. De eerste dagen van deze week nog weer harder dan vorige week.

Stringent deurbeleid

Als slachterijen de deuren open zetten, lopen -bij wijze van spreken- meer dieren binnen dan ze kunnen verwerken. Om de relatie met hun leveranciers goed te houden, hanteren slachterijen stringent deurbeleid: ze nemen alleen dieren af van leveranciers waarmee ze al zaken deden en die mogen ook niet meer dieren leveren dan ze voorheen deden. Daarbij wordt zelfs gekeken naar UBN-nummers van de herkomstbedrijven. Een nieuwe klant komt er niet zomaar bij tussen in de huidige markt. Daarmee is de pijn het grootst bij boeren en handelaren waarvoor de uitvoerstromen naar de Duitse markt haperen of afgesloten zijn. Ook stoppers trekken in de volle markt nog wel eens aan het kortere eind dan blijvers met een groter bedrijf als die hard schreeuwen dat ze van hun varkens af willen.

Goede groei en biggenoverschot

Want door de crisis op de Duitse varkensmarkt blijven meer vleesvarkens in Nederland. En daarvoor wordt een weg gezocht. Maar dat is niet de enige reden dat het aanbod momenteel groot is. Het weer is uitermate gunstig waardoor varkens hard groeien. Daardoor zijn opvolgende koppels sneller slachtrijp. Als een afdeling geleverd wordt, zijn de voorlopers van de volgende afdeling ook al zover. En ook de al maanden voortslepende strubbelingen op de biggenmarkt zorgen voor extra aanvoer van gesloten bedrijven. Daar waar de biggen voor geen geld en goede woorden te plaatsen waren, zijn er meer blijven liggen. Die komen nu ook aan de haak.

Zorgen om slachterij-personeel

Ondertussen breidt het aantal corona-infecties uit. En waar dat elke beroepsgroep treft, is slachterijpersoneel daarop geen uitzondering. In Duitsland is de situatie zorgelijk: een corona-uitbraak onder het personeel zorgt ervoor dat de fabriek van Tönnies in Sögel maar op halve kracht kan draaien. Arbeidsmigranten die daar werken rouleren of zijn gehuisvest met collega’s die in andere slachterijen werken. Waardoor gevreesd wordt dat het niet tot die ene slachterij beperkt blijft.

Productie naar beneden

In ons land is de situatie minder nijpend, maar volgen slachterijen met inventariseren en ze testen de gezondheid van medewerkers nauwlettend. Handelaren zeggen ook hier al te merken dat varkens worden afgesteld omdat de productie naar beneden wordt bijgesteld.

Nederlandse slachterijen hebben daarbij het grote voordeel boven de Duitse dat de export naar China trekt. Het zet een aantal slachterijen aan structureel meer te slachten door bijvoorbeeld minder runderen te slachten, en anderen om in ieder geval de zaterdag mee te pakken. Daarbij proberen slachterijen versneld van hun diepvriesvoorraden af te komen, om maar ruimte te krijgen om vlees met bestemming Azië te kunnen invriezen.

Dat zouden slachterijen niet doen als het verdienmodel niet klopte. Daardoor blijven, ondanks het ruime aanbod de noteringen wel in de benen. Ook deze week noteren zowel de Duitse als de Nederlandse slachterijen onveranderde prijzen. Zo blijft Vion op € 1,47 (€ 1,34 ex btw) staan, blijft Compaxo € 1,26 per kilo noteren en houdt Duitsland € 1,27 als prijsniveau.

Spanning op Duitse markt

Op de Duitse markt neemt de spanning wel toe. De markt die klappen krijgt door de combinatie van twee virussen (corona en AVP) neemt de wil om te slachten af en ondertussen neemt druk van boeren om te kunnen leveren toe omdat hun stallen steeds voller raken en het perspectief alles behalve gunstig is. Doordat de Duitse overheid zich actief bemoeid blijft de doorstroming op gang en de varkensprijs in de benen. Op het moment dat dat niet meer lukt, of de concurrentie door stuntacties van Duitse aanbieders op de Europese markt toeneemt, zal ook de Nederlandse markt dat merken.

Prognose: stabiel tot lager.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.