Doorgaan naar artikel

Varkens in Duits AVP-gebied Emsland weg voor de slacht

Steekproefsgewijs wordt ook bloed getapt van de varkens die naar de slacht gaan en op AVP onderzocht. - Foto: ANP premium

Steekproefsgewijs wordt ook bloed getapt van de varkens die naar de slacht gaan en op AVP onderzocht. - Foto: ANP

Varkenshouders in het beperkingsgebied in het Duitse district Emsland waar Afrikaanse varkenspest (AVP) is vastgesteld, kunnen wekelijks 8.000 varkens afvoeren voor de slacht. Deze dieren gaan naar vooralsnog naar één slachterij, in Geldern, deelstaat Noordrijn-Westfalen.

De autoriteiten in de Duitse deelstaat Nedersaksen, waar Emsland onder valt, hopen dat meer slachterijen beschikbaar komen om varkens uit het AVP-gebied te slachten, laat een woordvoerder weten.

Gezondheidscheck

Binnen een etmaal voor transport onderzoekt een dierenarts de slachtvarkens. Steekproefsgewijs wordt ook bloed getapt van de dieren en op AVP onderzocht. Het vlees van de varkens mag na een risico-verminderende behandeling worden verwerkt en verkocht. Een alternatief is het vlees na behandeling gebruiken als diervoeder.

Beperkingen tot half oktober

De transportbeperkingen voor varkens in het AVP-beperkingsgebied gelden vooralsnog tot 14 oktober. Dat ligt vast in een EU-verordening. Tot die tijd moeten 100.000 varkens via een apart kanaal worden afgezet. Ook voor het transport van biggen is een vergunning nodig. De boerenorganisaties in Nedersaksen en landbouwminister Barbara Otte-Kinast van Nedersaksen zetten zich in Berlijn en Brussel in om de termijn tot half oktober te verkorten. Het kanaliseren van varkens uit AVP-gebied kost de keten namelijk veel geld.

Beperkingen voor 300 bedrijven

In het AVP-beperkingsgebied dat ligt in de districten Emsland en Bentheim zitten 300 varkenshouders. Een maand lang was het leveren van varkens niet mogelijk. Begin juli werd namelijk AVP aangetoond op een varkensbedrijf in Emsbüren​, met 280 zeugen en 1.500 biggen.
Beheer
WP Admin