Het recente Deltaplan Veehouderij van de Dierenbescherming is bedoeld om de Nederlandse veehouderij te verduurzamen. In dit deltaplan staan vier transitiepaden voor de Nederlandse veehouderij.
Doel is dat veehouders robuuste dieren houden die allen toegang hebben tot een uitloop of wei; dat de veehouders een betere prijs krijgen voor hun vlees, eieren en melk; dat ze samenwerken in vaste korte ketens; en dat ze alleen nog kwaliteitsproducten leveren op de Noordwest-Europese markt.
Zijn dat goede uitgangspunten voor bijvoorbeeld de varkenshouderij? Kwaliteit, een betere prijs en korte ketens zijn uitstekend. Toegang hebben tot een uitloop of wei vind ik een voor een vereniging als de Dierenbescherming slechts een halve maatregel. In Oosterbeek lopen bijvoorbeeld al zes jaar een aantal Bonte Bentheimers in de berm tussen de weg en de spoorbaan.
Deze zeldzame varkens zijn door de gemeente Renkum ingezet voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop. Ze aten inderdaad het onkruid op, maar na een verlaging van het gemeentelijk budget zijn ze gekocht door een buurtbewoner. Daar kun je met eigen ogen zien dat varkens die buiten worden gehouden bijna geen welzijnsproblemen hebben.
Uit berekeningen blijkt dat het systeem ook in Nederland financieel aantrekkelijk kan zijn
In Engeland, Duitsland en Denemarken is het outdoor huisvesten van varkens normaal. Uit berekeningen blijkt dat het systeem ook in Nederland financieel aantrekkelijk kan zijn. In Engeland wordt bijvoorbeeld de helft van de dieren buiten gehouden in kleine hutjes met stro. Met maar 400.000 zeugen is de Engelse markt kleinschalig en gericht op de interne markt. De grootschalige Nederlandse bedrijven, met samen meer dan een miljoen zeugen, zijn gericht op de export.
Als we het Engelse voorbeeld op Nederland zouden projecteren dan zou er nog maar plaats zijn voor 50.000 zeugen op 2.500 hectare. Daarnaast is er geen emissiearm systeem voor buiten lopende varkens en is de Nederlandse mestwet strikter dan in omringende landen. Nu wordt het pijnlijk duidelijk waarom varkens in het deltaplan van de Dierenbescherming niet heilig zijn.