Varkensbedrijf faculteit verlaat De Uithof

12-03 | |
Foto: Bart Nijs
Foto: Bart Nijs

Het varkensbedrijf van de Faculteit Diergeneeskunde verlaat over een paar jaar de universiteitsboerderij De Tolakker. Dat meldt de DUB, de nieuwssite van de Universiteit Utrecht.

In de zoektocht naar een nieuwe locatie werkt de Faculteit Diergeneeskunde samen met Wageningen University & Research. Nieuwbouw op de Tolakker is niet mogelijk vanwege de kosten, maar ook telt de milieubelasting mee vanwege de klimaatdoelen van de universiteit. De ideale locatie van de nieuwe onderwijsstal ligt ergens tussen Utrecht en Wageningen.

Circulaire landbouw

De nieuwe stal moet voldoen aan de nieuwe normen voor circulaire landbouw die volgens het ministerie van landbouw in 2030 van kracht moeten zijn. Om zo’n stal te bouwen, is op het huidige terrein te weinig ruimte. Een circulaire boerderij brengt volgens medewerkers van de faculteit mogelijkheden voor het onderzoek naar dierwelzijn en -gezondheid met zich mee. Een onderzoeksvraag kan zijn of het verantwoord is op welzijns- en gezondheidsgebied om varkens meer reststromen te voeren. Ook zal er nadrukkelijker naar eventuele risico’s voor de volksgezondheid gekeken gaan worden.

van der LindeBeheer