Prijs varkensbrok stijgt naar € 29,35

08-07-2021 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

De prijs van varkensbrok bereikt in augustus een prijstop tussen € 29 en € 29,50 per 100 kilo.

Dat berekent veevoederadviebureau Stigevo. De prijs bedroeg in juni € 28,30 per 100 kilo. In juli stijgt de prijs al richting die prijstop en komt naar verwachting uit op € 28,80 per 100 kilo. Ten oppzichte van vorig jaar juli is dat maar liefst 17% meer. In januari 2019 tikte varkensbrok de € 26,40 aan. In de maanden daarna schommelde de brokprijs lange tijd onder € 25. Totdat vorig jaar oktober de stijging werd ingezet en er inmiddels ruim € 4 per 100 kilo meer moet worden betaald.

Krap aanbod grondstoffen

Het aanbod van grondstoffen voor varkensvoeders is nog steeds overwegend krap. Dat geldt voor zowel de granen als voor eiwitrijke grondstoffen. Het aandeel graan schommelt in de afgelopen maanden rond de 70% en bestaat uit gerst en tarwe. Mais blijft zeer krap en het aanbod van andere granen is eveneens niet ruim.

Dalende tarweprijzen

Stigevo verwacht vanaf aankomende herfst dalende tarweprijzen, als het weer blijft zoals het nu is. Dat is uit te drukken in een prijsdaling van tenminste € 10 per ton. In de eiwitaanvulling is raapschroot te duur om in varkensvoer te worden opgenomen. Op korte termijn wordt het product volledig vervangen door tarwe, tarwegries en palmpitschilfers.

Raapschroot en raapschilfers

Stigevo verwacht dat vanaf de herfst raapschroot en/of raapschilfers weer in beeld komen voor opname in het varkensvoer. Echter is het goed mogelijk dat gedurende de periode van november tot april zonnepitschroot als belangrijke concurrent voorrang krijgt om als grondstof te dienen in het voer.

van Dijk
Arie van Dijk Directeur agrarisch adviesbureau Stigevo
Meer over


Beheer