Varkensbrokprijs stijgt naar € 30

25-11-2021 | |
Tenminste 70% van varkensbrok bestaat uit graan en graanproducten. - Foto: Bert Jansen
Tenminste 70% van varkensbrok bestaat uit graan en graanproducten. - Foto: Bert Jansen

Op basis van de huidige termijnprijzen van grondstoffen is het mogelijk dat de prijs van varkensbrok de € 30 per 100 kilo bereikt.

De inschatting is dat de varkensbrok in februari van volgend jaar de € 30,25 aantikt. De belangrijkste grondstoffen zijn krap en van producten die wel beschikbaar zijn, stijgen de prijzen fors. Deze situatie houdt zeker tot in het voorjaar aan.

Krapte tarwe leidt prijsstijging in

Tenminste 70% van varkensbrok bestaat uit graan en graanproducten zoals tarwegries. Dit heeft een groot effect op de uiteindelijke kostprijs van het voer. Tegenvallende tarweoogsten in de Verenigde Staten, Canada en een verwachte kleinere oogst in Rusland leidden de prijsstijgingen van graan in. Andere graansoorten werden in het kielzog van de tarweprijs ook duurder. Gerst bleef een interessante vervanger, omdat de oogst van mais in Brazilië tegenviel en in Europa vertraagd was. Intussen neemt het aanbod van mais toe, waardoor de vraag toeneemt en er nauwelijks prijseffect merkbaar is.

Raapschroot blijft schaars

Bij de eiwit leverende grondstoffen blijft raapschroot dit seizoen krap beschikbaar en duur. Door de huidige prijzen wordt raapschroot bijna volledig vervangen door sojaschroot. Dat geldt zeker voor de komende tijd. Een klein lichtpuntje is dat sojaprijzen een neerwaartse beweging maken. Pas in april volgend jaar kan er sprake zijn van een ruim aanbod van eiwitrijke grondstoffen zoals sojaschroot, zonnepitschroot en later in het jaar ook raapschroot.

Varkensbrok

De prijs van varkensbrok begon te stijgen in september van vorig jaar. Toen stond de prijs volgens Wageningen Economic Research (WER) op € 24,10 per 100 kilo. Inmiddels staat het een jaar later op € 28,75, een stijging van bijna 20%. De vorige keer dat varkensbrok de € 30-grens doorbrak was in 2013. Toen registreerde WER zelfs € 32,05 per 100 kilo varkensbrok.

Prognose: verder stijgende varkensbrokprijs.

van Dijk
Arie van Dijk Directeur agrarisch adviesbureau Stigevo
Meer over


Beheer