Doorgaan naar artikel

Varkensexport neemt ondanks prijsverschil niet toe

varkensexport

Foto: Ronald Hissink

De export van slachtrijpe varkens naar Duitsland is de laatste weken niet gegroeid. Dat is opvallend, omdat een toename verwacht werd. Omdat de varkensprijs in Duitsland harder opliep dan in Nederland, werd export interessanter. De hobbel van extra keuring en certificering is dan makkelijker te nemen.

Daarnaast riep de prijsbepaling van Vion in week 24 weerstand van varkenshouders op. Onder aanvoering van de opgaande Duitse prijslijn werd alom verwacht dat ook de Nederlandse prijs zou stijgen. Vion noteerde echter onveranderd, waarna handelaren zeiden dat meer varkenshouders hun dieren aan Duitse slachterijen aan wilden bieden. Die wilden ze maar wat graag hebben, omdat het Duitse aanbod beperkter is dan de vraag.

Export

Dat is in de officiële exportcijfers van RVO echter niet terug te vinden. De export ligt al weken zo rond de 15.000 varkens per week. En week 24 vormt daarop met 15.114 varkens geen uitzondering. Week 22 kende met 13.504 een dipje, maar dat komt omdat die week een werkdag mist door het uitvallen van pinkstermaandag.

De huidige export ligt wel hoger dan in de voorgaande jaren. Vorig jaar werden er om deze tijd net iets meer dan 10.000 slachtrijpe varkens uitgevoerd naar Duitsland en in coronajaar 2021 waren dat er slechts 6.627. De 3 jaren daarvoor waren het er echter dubbel zoveel als nu; tussen 2018 en 2020 lag de uitvoer naar Duitse slachterijen tussen 26.000 en 35.000 varkens per week.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jacco Keuper

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin