Varkensfile lost op, internetveiling weer hervat

25-02 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Ook op de varkensmarkt breekt de zon door. De voorzichtige prijsstijging in Nederland kreeg deze week een sterk vervolg in Duitsland.

De adviesprijs van de Duitse koepel van producenten (VEZG) steeg op 24 februari 9 cent, tot € 1,30 per kilo geslacht gewicht. Voor de Duitse vakbond van varkenshouders (ISN) is de omslag op de varkensmarkt reden om vanaf dinsdag 2 maart weer te starten met hun digitale varkensveiling. Door corona en de uitbraak van Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen in Duitsland heeft de veiling vijfenhalve maand stil gelegen. De ISN betoogt dat de veiling niet werkt als de markt zo van slag is als afgelopen halfjaar.

Volgens de ISN is in Duitsland het grote varkensoverschot van begin dit jaar vrijwel weggewerkt. Met de jaarwisseling bedroeg het overschot een miljoen varkens. De ISN schat dat in Duitsland eind deze week minder dan 200.000 slachtrijpe varkens boven de markt hangen. Van overschotten is alleen nog sprake in het oosten en zuiden van het Duitsland. De varkensfile is in ieder geval zover afgebouwd dat deze een stijging van de varkensprijs niet meer in de weg staat.

Nederlandse varkens nog zwaar

Afgaande op de slachtcijfers is in Nederland de varkensmarkt ook nog niet geheel in balans. In de eerste zes weken van dit jaar zit het geslacht gewicht in Nederland op 102,23 kilo, dat is 1,33 kilo hoger dan in dezelfde periode van 2020. Gemiddeld kwamen er tot haf februari wekelijks 327.687 varkens aan de haak in Nederland. Dat aantal ligt 16.854 varkens hoger dan in 2020. Dit wijst er op dat de slachtachterstand in Nederland ook nog niet geheel is goed gemaakt.

van Dooren
Kees van Dooren RedacteurBeheer