Varkensgenetica is niet aan te slepen in Azië

25-11-2020 | |
Het varkensfokbedrijf van Nucléus in China. Foto: Nucléus
Het vakensfokbedrijf van Nucleus in China

De vraag naar fokvarkens in China is enorm. De Franse fokkkerijorganisatie Nucléus verwacht dit jaar 6.500 zuiverelijns-fokvarkens naar China te vliegen.

De laatste twee transporten staan gepland voor eind december, vertelt exportmanager Julien Rogon van Nucléus. Het meest recente transport was 9 november. Toen zijn twee vliegtuigen met samen 2.000 fokvarkens van Frankrijk naar China gevlogen. Alle varkens zijn naar twee Chinese klanten gegaan.

Ook buiten China groeit de vraag

Bij Nucléus merken ze dat in andere landen in Zuidoost-Azië de vraag naar fokvarkens ook groeit. Deze marktontwikkeling loopt een aantal maanden achter op de trend in China. Aan een groot varkensbedrijf in Thailand mag Nucléus ook 300 zuiverelijns-dieren leveren. Maar ook in Vietnam en op de Filipijnen groeit de belangstelling naar varkensgenetica, betoogt Rogon.

Genus ook positief

De cijfers van Nucléus sluiten aan bij die van fokkerijorganisatie Genus, dat PIC-varkens fokt en verkoopt. In hun marktupdate van 1 juli tot eind oktober spreekt Genus van een goede vraag naar varkensgenetica in China. In China wordt gestaag doorgewerkt aan de opbouw van de varkensstapel, die als gevolg van Afrikaanse varkenspest met zeker 40% was gekrompen. Zowel Nucléus als PIC fokken in China ook varkens.

Herstructurering

De cijfers van de fokkerijorganisaties onderstrepen dat de herstructurering en wederopbouw van de Chinese varkensstapel als een razende gaat. Rabobank schat dat de omvang van de Chinese varkensstapel in 2021 weer 80% bedraagt van het aantal dieren voor AVP toesloeg, in augustus 2018. Tegelijk zal ook de Chinese vraag naar varkensvlees afnemen in 2021. Rabobank gaat ervan uit dat China volgend jaar zeker 10%, maar mogelijk 30% minder varkensvlees importeert dan dit jaar. Niettemin blijft China in 2021 de grootste importeur van varkensvlees ter wereld.

AVP is niet weg

De veterinaire uitdagingen om varkens te houden in China zijn wel groot, verklaart Rogon. Het AVP-virus is daar nog niet weg. De wilde zwijnen vormen steeds een reservoir voor AVP in dit land.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.