Doorgaan naar artikel

Varkenshandel wacht op een plus

De afzet van varkensvlees verloopt goed. Daarbij kan beter weer in combinatie met vrije dagen de consumptie positief beïnvloeden. - Foto: Canva/luknaja premium

De afzet van varkensvlees verloopt goed. Daarbij kan beter weer in combinatie met vrije dagen de consumptie positief beïnvloeden. - Foto: Canva/luknaja

Er zit weinig beweging in de varkensmarkt. Door de kortere werkweken hebben slachterijen minder varkens nodig. ​​​​​​​

En als er slachtdagen uitvallen, is daarbij tegelijk het risico dat het aanbod op de varkensmarkt groeit, doordat slachtingen vooruit worden geschoven. Daarvan is echter volgens varkenshandelaren geen sprake. Ook in een kortere werkweek nemen slachterijen het aantal beschikbare varkens volgens de handel moeiteloos op. “We zitten te wachten op een verhoging, maar die lijken de slachterijen nog niet te willen geven”, zo klinkt het.

Duitse vrije markt trekt aan na Pasen

Een van de aspecten die de positieve stemming voedt, is het verloop van de Duitse vrije markt. Die zakt niet in na Pasen, maar lijkt eerder wat aan te trekken. Op de dinsdagveiling van internetbeurs Teleporc werden alle aangeboden varkens verkocht, iets dat in de week voor Pasen niet lukte. De gemiddelde prijs steeg met 1 cent naar € 2,41 per kilo geslacht gewicht.

Wat daarbij vooral opvalt is dat de marge tussen de verschillende biedingen groot is. De goedkoopste koppels brachten met € 2,37 per kilo slechts € 0,04 meer op dan de geldende Duitse marktprijs van € 2,33 per kilo. De veilingtopper behaalde echter een opbrengst van € 2,50 per kilo. Daaruit valt te concluderen dat slachterijen nog altijd bereid zijn te kopen op de vrije markt en daarbij ook de portemonnee durven te trekken.

Duitse varkensprijs blijft gelijk

De officiële Duitse varkensprijs beweegt echter niet. Die blijft ook deze week onveranderd op € 2,33 per kilo geslacht gewicht. Ook de noteringen in ons land komen niet verder dan prijshoudend.

Vion blijft staan op € 2,38 per kilo, wat neer komt op € 2,183 per kilo ex btw. Van Rooi Meat en Compaxo zitten daar met een pas op de plaats op € 2,13 per kilo wat onder.

Voorspoedige afzet varkensvlees

De vooruitzichten zijn niet slecht. Daar waar slachterijen zeggen in de korte weken ruim voldoende aanbod te hebben, hebben varkenshouders geen haast om te verkopen. Bij de huidige opbrengstprijzen loont het al snel om de dieren wat zwaarder te maken. Zeker als er geen of onvoldoende biggen beschikbaar zijn om de vrijkomende afdelingen weer op te vullen. Dus de druk om te leveren is niet heel groot.

Daarbij loopt de vleesafzet binnen Europa voorspoedig. Door de kortere werkweek komt er minder vlees beschikbaar, waardoor de druk wat afneemt. Het prijsniveau is volgens slachterijen wel duidelijk hoger dan de rest van de wereld, wat de afzet buiten Europa niet bevordert.

Bovendien is de weersvoorspelling gunstig. En beter weer in combinatie met vrije dagen kan de consumptie positief beïnvloeden.

Stijging Duitse slachtzeugenprijs

Een laatste positieve prikkel is de ontwikkeling van de slachtzeugenprijs in Duitsland. Die laat deze week ook een stijging zien. En hoewel de varkens- en zeugenmarkt twee aparte markten zijn, wil die laatste nog wel eens een voorbode zijn voor de prijsontwikkeling bij de varkens.

Alles wijst er daarmee op dat de varkens voorlopig minimaal prijshoudend worden verkocht.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin