Varkenshouder Martin Houben: wij gaan gewoon door

11-12-2019 | Laatste update op 18-01 | |
Foto: Bert Jansen - Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Ondanks de AVP-dreiging en stikstofperikelen heeft Martin Houben alle vertrouwen in de toekomst. “Samen proberen we het elke dag weer een beetje beter te doen.”

De bevolking van de nieuwe vleesvarkensstal van Houbensteyn Groep in Grubbenvorst is gestart. Begin december liggen er vijf weekgroepen biggen in de etagestal met 19.000 plaatsen. De bouw is nog niet klaar, maar de elementaire voorzieningen werken, zoals de voerinstallatie en klimaatbeheersing. Eigenaar Martin Houben zegt opgetogen “wat een mooi geluid” als in een afdeling met Durocs de biggen massaal in de benen komen en knorrend op elkaar reageren. Na een lang vergunningentraject is het zover dat de stal in gebruik is.

Hoe voelt dat nu?

“Geweldig, naar dit moment hebben we vijftien jaar toe geleefd. Dit is super.”

Waarom deze stal, met deze omvang?

“Omdat deze stal alles heeft om ‘verantwoord’ en betaalbaar varkensvlees te produceren. We werken klimaatvriendelijk, zonder aardgas. De stal voldoet aan de 1 ster Beter Leven-criteria. De variabele kosten zijn laag, onder meer door korte looplijnen en het voeren van reststromen. De stal is uitgerust met klimaat- en voeropnamesensoren. We krijgen stapels data die op termijn worden ingezet om de varkens gezond te houden en voerkosten te verlagen. De voerkosten moeten hier meer dan 15 cent per kilo beneden het Agrovision-gemiddelde blijven. Ga zo maar door. Schaalgrootte gebruiken wij om de genoemde doelen te halen. Het is geen doel op zich.”

De AVP-dreiging groeit. Baart dat zorgen?

“Ja, natuurlijk maak ik mij daar zorgen over. Ik heb € 11 miljoen geïnvesteerd in deze stal, inclusief voerkeuken. De Afrikaanse varkenspest komt dichterbij en het is volgens mij een kwestie van tijd voor het in Duitsland zit. Ik heb nog nooit zulke dure biggen opgelegd als nu, € 80 per dier. Als in Nederland AVP komt, zakt de varkensprijs in. Ik denk niet heel lang overigens, omdat wereldwijd een groot tekort aan varkensvlees is. Ik ben wel in de gelukkige omstandigheden dat we alle biggen van onze 5.000 zeugen zelf opfokken en afmesten. We zitten dus niet binnen de kortste keren met overvolle biggenstallen.”

In het maatschappelijk- en politiek debat komt de veehouderij er niet altijd goed vanaf. Drukt dat de pret niet?

“Nee, ik ben positief. Varkensvlees is een geliefd product. De varkenssector ruimt reststromen uit de humane voedselindustrie op en levert een duidelijke bijdrage aan de economie. We zitten in een Europese markt; in mijn beleving is het echt niet zo dat Nederland drie kwart van zijn varkensvlees exporteert. Hooguit 20%. Als de politiek minder varkens wil, is dat zo. Zij beslissen. Maar ik zeg, ‘bedenk goed wat je doet’. De varkenshouderij is heel belangrijk voor Nederland. Helaas is gelijk hebben en gelijk krijgen niet hetzelfde.”

Dus niet somber?

“Zeker niet. Wij gaan gewoon door. Ik steek mijn energie in het bedrijf en samen proberen we het elke dag weer een beetje beter te doen.”

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.