Varkenshouderij gespaard voor overvolle stallen

20-05-2020 | |
De slachterij van Westlfleisch in Coesfeld. Na ruim 10 dagen stilstand wordt er weer geslacht. - Foto: ANP
De slachterij van Westlfleisch in Coesfeld. Na ruim 10 dagen stilstand wordt er weer geslacht. - Foto: ANP

De afzet van varkens dreigde vast te lopen, omdat slachterijpersoneel in Duitsland op grote schaal besmet bleek met corona. Het personeel is allemaal getest en slachterijen pakken inmiddels de draad weer op. De imagoschade blijft de sector echter nog lang achtervolgen.

Bij de varkensslachterij van Westfleisch in Coesfeld wordt het werk geleidelijk weer opgepakt. Na anderhalve week gedwongen stilstand door corona, zijn woensdag de eerste 1.500 varkens geslacht. Normaal gesproken krijgt Coesfeld wekelijks 55.000 varkens aan de haak. Door varkens langer te laten liggen bij de boeren en elders te slachten, is het Westfleisch gelukt om hele grote problemen met overvolle stallen te voorkomen.

Oog van de naald

De varkenshouderij is echter door het oog van de naald gekropen. Dat besef is in Duitsland tenminste sterk aanwezig. Westfleisch staat nummer twee in de rangschikking. Maar zodra ook bij marktleider Tönnies het werk stil kwam te liggen dan waren Amerikaanse toestanden opeens dichtbij. Bij Tönnies is het goed gegaan, daar hebben slechts vier mensen corona.

ISN drong aan om te blijven slachten

De Duitse belangenbehartiger ISN besefte dat risico goed en drong er op aan te blijven slachten, mits dat verantwoord kon. De prijsdaling van varkens en biggen in zowel Duitsland als Nederland zette zodoende niet door, mede omdat de afzet van varkens niet serieus vastliep. Volgens Duitse media willen supermarktketens Aldi Süd en Aldi Nord de prijsdaling van varkens wel aangrijpen om goedkoper in te kopen. Het blad Lebensmittelzeitung meldt dat beide Adi’s dat per brief aan hun leveranciers laten weten.

Veel indirecte schade

Het grote aantal coronabesmettingen onder het personeel van een aantal Duitse slachterijen veroorzaakt ook veel indirecte schade. Alle Duitse kranten en nieuwszenders publiceerden aan de lopende band over de arbeidsomstandigheden in vleessector. Over de hygiëne op de werkvloer, de arbeidscontracten en de huisvesting van arbeidsmigranten.

Een van de gevolgen is dat de regering in Berlijn vanaf 2021 personeelscontracten via bemiddelaars verbiedt in de vleessector. De hele discussie heeft een slechte uitstraling op de vleesketen, die er toch al niet goed vanaf komt in het publieke debat. Het zal de vleesconsumptie in Duitsland verder onder druk zetten, verwachten ingewijden.

Open brief Westfleisch

Westfleisch is zich terdege bewust van het belang van maatschappelijk draagvlak. Het bedrijf heeft zich in een open brief gericht aan de inwoners van Coesfeld. Ze schrijven het ten zeerste te betreuren dat Coesfeld op deze wijze landelijk nieuws werd en zullen alles op alles zetten om nieuwe coronabesmettingen te voorkomen.

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur


Beheer