Varkenshouderij in Italië in problemen door corona

19-05-2020 | Laatste update op 23-02 | |
Varkensbedrijf in Italië. Foto: ANP
Varkensbedrijf in Italië. Foto: ANP

De Italiaanse landbouw confederatie Confagricoltura slaat alarm over de gevolgen van de coronacrisis voor de varkenshouderij. De afzet van varkensvlees is ingestort door het wegvallen van het toerisme, sluiting van restaurants en bars en een daling van de export.

Door de coronacrisis is het aantal slachtingen met 20%, gedaald waardoor ongeveer 200.000 vleesvarkens blijven staan. De prijzen voor zware varkens (160-176 kilo) daalden van begin maart tot half mei met ongeveer 30%, waarbij producenten € 80-100 per stuk verloren. Ondertussen zijn de voerprijzen gestegen.

Overvolle stallen en drastische maatregelen

Claudio Canali, voorzitter van de nationale federatie van varkensproducten binnen Confagricoltura, waarschuwde vorige week voor overvolle stallen en drastische maatregelen zoals vrijwillig ruimen van biggen. Canali voegde eraan toe dat staatssteun niet voldoende zal zijn om de sector te stabiliseren en wees ook op de export.

Export naar China

Er zijn maar negen Italiaanse slachterijen die een vergunning hebben om naar China te exporteren. En dan zijn het vergunningen voor alleen bevroren vlees zonder been. Zo staat het land op achterstand wat de Chinese markt betreft. Canali pleit ervoor dat de overheid zich meer in moet zetten om meer export naar China mogelijk te maken.

Belangrijke afzetmarkt voor Nederland

Canali pleit ook voor het terugdringen van de import van varkens en varkensvlees. Italië importeert volgens de Confagricoltura 53 miljoen hammen, terwijl de eigen productie 20 miljoen hammen bedraagt.

Italië is een belangrijke afzetmarkt voor Nederlandse biggen en vleesvarkens. Tot en met 8 mei zijn er 4.026 vleesvarkens en 42.355 biggen naar Italië geëxporteerd. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode 4.675 vleesvarkens en 56.220 biggen. De export van dit jaar verliep tot maart vergelijkbaar met vorig jaar.

van der Linde


Beheer