Varkenshouders vrezen wegvallen afzet varkens

De varkenssector leek lange tijd corona-proof. Deze week ziet het er ineens heel anders uit. Er ontstaat schrik rond de afzet.

Ja, de Nederlandse varkens gaan nog steeds probleemloos weg, zij het tegen fors lagere prijzen dan enkele weken geleden. Maar het tij keert. De vleesafzet loopt moeizaam, waardoor slachterijen gerichter varkens inkopen. Dat is van alle tijden. In België blijven als eerste de varkens liggen, naweeën van AVP. Daar is luide roep om overheidsopkoop.

Slachterij in Duitsland stilgelegd

In Duitsland blijken op vier slachtlocaties een groot aantal medewerkers met corona besmet. De Westfleisch-slachterij in Coesfeld, 30 kilometer over de Nederlandse grens bij Winterswijk (Gld.), is al tot minstens 18 mei stilgelegd op last van de deelstaat. Daarmee vervallen 50.000 slachtingen per week, 5% van de Duitse capaciteit.

Als de Tönnies-vestiging in Rheda-Wiedenbruck wordt gesloten, is het paniek in de tent

Het personeel op alle slachtlocaties wordt nu getest. De uitslagen komen eerdaags binnen. Verdere sluitingen liggen dus op de loer. Als dat lot de Tönnies-vestiging in Rheda-Wiedenbruck treft, is het paniek in de tent. Dan vervallen 150.000 slachtingen per week, of in een keer bijna 15% van de Duitse capaciteit. Ook in Nederland groeit de onrust.

Een enkele wegvallende slachtlijn is lastig, levert wat prijsbederf op. De varkens kunnen dan wel elders geslacht worden. Maar als het richting een op de vijf Duitse haken gaat, ontstaat wel een groot probleem. Dan gaat eerst het gemiddeld gewicht omhoog, daarna zijn andere acties nodig, zie de Verenigde Staten. Daar worden varkens al gedood omdat er geen afzet voor is.

Wegvallende slachtlijnen in Duitsland raken West-Europa

Problemen in Duitsland gaan uitwerken in de rest van West-Europa. De Nederlanders en Denen brengen heel wat vleesvarkens en nog veel meer biggen naar Die Heimat. Geen wonder dat de POV al adviseert snel alle noodopvang eens na te lopen zodat zes weken ruimte ontstaat.

Varkenshouders bezien alles nu met samengeknepen billen: na de AVP aan de Duitse grens kwamen de lagere prijzen en nu ook nog eens een dreigend wegvallen van de afzet.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.