Varkensmarkt balanceert op steeds dunner koord

15-07-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

De Duitse markt houdt woord door na de forse ingreep van vorige week nu niet verder te verlagen.

Zowel de Vereinigungspreis als de noteringen van de grote slachterijen blijven staan op € 1,47 per kilo geslacht gewicht.

Ook in ons land zijn de noteringen onveranderd. De DCA Beursprijs was door de moeizame markt vrijdag voorlopig vastgesteld op onveranderde koers (€ 1,33 per kilo). Vion bekrachtigde die lijn door maandag ook niet te veranderen, maar op € 1,47 per kilo (€ 1,349 ex btw) te blijven staan. Datzelfde doen Van Rooi (€ 1,27) en Compaxo (€ 1,26).

Europese varkensmarkt verzadigd

De prijsval is daarmee gestopt, maar dat betekent niet dat de problemen voorbij zijn. In de stemming op de markt klinkt vooral bezorgdheid door. De Europese markt is vol en China is voor een aantal grote slachterijen onbereikbaar geworden. Inkopers op de vleesmarkt zien het aanbod groeien en gaan achterover leunen.

Door de toenemende druk gaf een aantal slachterijen deze week al signalen af dat de varkensprijs met 5 tot 8 cent omlaag zou moeten. Dan ontstaat er weer ruimte om bijvoorbeeld vlees in te vriezen. Als die verlaging er niet zou komen, zouden de aantallen volgende week verder omlaag gaan.

Weinig animo om te slachten

De vraag is of dat ook gebeurt. Er is in elk geval zeer weinig animo om te slachten. Dat bleek ook uit de Duitse internetveiling Teleporc, waar al vier veilingen achter elkaar geen bod is uitgebracht. Slachterijen hebben ruim voldoende aanvoer en schroeven liever hun productie terug, dan dat ze varkens bijkopen.

Tönnies start weer op

Eind deze week kan Tönnies weer voorzichtig opstarten met proefslachtingen. Dat kan helpen het stuwmeer van slachtrijpe varkens te verkleinen. Aan de andere kant is er in de slachterijwereld ook zorg om de hoeveelheid vlees die dan weer extra op de markt komt. Gaat die de prijsdruk op de vleesmarkt verder vergroten?

Bovendien kan dat herstel trager gaan dan varkenshouders hopen. Het ligt immers voor de hand dat Tönnies niet ineens vol gas van start gaat. Ten eerste omdat de slachterij onder scherp toezicht van overheidsinstanties staat die zich nergens aan willen branden; dus er mag weinig. Daarbij is het personeel er ook niet. Mensen die weken opgesloten in een flat hun quarantaine hebben uitgezeten, gaan eerst van de vrijheid genieten voordat ze weer de fabriek in gaan. En daarbij is de vleesafzet een laatste belangrijke reden. Ook Tönnies is de China-erkenning kwijt, waardoor het lastiger is de vierkantverwaarding rond te zetten.

Export naar Spanje geeft verlichting

Doordat de noteringen in Noord-Europa flink gedaald zijn, gaan er echter ook weer nieuwe wegen open. Zo gaan er vrachtwagenladingen vol varkens naar Spanje om daar geslacht te worden. Het levert de Nederlandse varkenshouder niet meer op dan wanneer ze hier geslacht worden, maar het geeft wel verlichting. Ze kunnen in ieder geval weg.

Prognose: maximaal prijshoudend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer