Varkensmarkt begint soepeler te lopen

23-06 | |
Varkens worden geladen voor de slacht. Slachterijen bestellen weer dieren bij. - Foto: Ronald Hissink
Varkens worden geladen voor de slacht. Slachterijen bestellen weer dieren bij. - Foto: Ronald Hissink

Het loopt allemaal even wat makkelijker op de varkensmarkt. Door de recente prijsstijgingen en de verbeterde stemming verbetert ook de handel.

Waar handelaren de afgelopen tijd afbestellingen kregen vanuit slachterijen als de week vorderde, melden sommigen dat nu weer andersom gebeurt, dat slachterijen dieren bijbestellen.
Slachterijen herkennen zich daar niet in. Zij zeggen op hun beurt nog met een zwakke vleesvraag te maken te hebben. Zij leggen de oorzaak bij de varkenshouders. Die hebben minder haast met verkopen nu de markt een stijgende lijn te pakken heeft.
Ook deze week zet die opgaande lijn door. En met wat meer snelheid dan afgelopen week. De diverse noteringen boeken een stuiver bij. Dat bracht de DCA Beursprijs op € 1,71 en Vion op € 1,87 (€ 1,716 ex btw). Ook Compaxo (€ 1,62), Van Rooi Meat (€ 1,63) en Pali (€ 1,63) plussen € 0,05 per kilo geslacht gewicht deze week.

Lees verder onder de grafiek

Internetbeurs Telepork

Duitsland plust eveneens. Dat hing vorige week al wat in de lucht en tekende zich deze week nadrukkelijker af op internetbeurs Telepork. Daar zijn vorige week de eerste vrije varkens weer verhandeld, en op de dinsdagveiling deze week steeg de gemiddelde verkoopprijs met € 0,05 naar € 1,93 per kilo.
De vleesprijzen zijn ook in Duitsland gestegen, al klagen slachterijen wel over het gebrek aan consumptie. Door de inflatie en gestegen voedselprijzen kopen consumenten minder vlees. Evengoed stijgt de toonaangevende Vereinigungspreis deze week van € 1,80 naar € 1,85 per kilo geslacht gewicht. Een stap die gevolgd wordt door de grote Duitse slachterijen.

Lees verder onder de grafiek

Mogelijk hogere prijzen

En juist doordat nu ook de Duitse markt beweegt, stijgt het vertrouwen. Daar was het wachten op, nu zal ook volgende week de stijgende lijn doorzetten, zo klinkt het. Echter, sommige handelaren waarschuwen om niet te gretig te zijn. Noteringen die snel stijgen kunnen even hard weer in elkaar zakken, zoals ook dit voorjaar bleek. Gestage groei is beter. Maar juist door het momentum dat de markt nu ervaart, vlak voor de vakanties met mooi weer, zijn de ingrediënten aanwezig om de markt op gang te laten komen. Verdere prijsstijging lijkt in het vat te zitten, maar het moet nog wel gebeuren.

Prognose: prijsstijging.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur


Beheer