Doorgaan naar artikel

Varkensmarkt blijft onder zware druk staan

Foto: Bert Jansen

Foto: Bert Jansen

Het coronavirus maakt als pandemie overal op aarde slachtoffers. Naast gezondheidstechnisch heeft het ook wereldwijd gevolgen voor de economie. Dat merkt ook de varkensmarkt.

Grafieken die het Amerikaanse werkloosheidscijfer aangeven, vertonen na een kabbelend patroon een ongekend grote stijgende lijn. In de afgelopen weken heeft ongeveer 10 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. De pijn is echter veel groter omdat in de VS veel redenen zijn om geen uitkering te krijgen. Mensen met een beperkte baanhistorie, een laag inkomen en zzp’ers vallen buiten de boot.

Doordat deze mensen minder te besteden hebben, gaan ze ook hun eetpatroon daarop afstemmen. Er komt minder vlees op tafel. De Amerikaanse varkensmarkt reageert heftig op deze onrust over de koopkracht. In ruim een week tijd daalde de varkensprijs met 27%.

Druk op Amerikaanse en Braziliaanse varkensprijs

De gemiddelde Amerikaanse varkensprijs die wordt uitgebracht door het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA, stond vrijdag 3 april op $ 42,88 per 100 pounds geslacht gewicht. Omgerekend is dat € 0,874 per kilo geslacht gewicht. Acht dagen eerder stond de notering nog op $ 58,89 per 100 pounds (€ 1,20/kg). Een daling van $ 16,01, oftewel 27%.

De prijsdruk in een land als Brazilië is ook groot. Daar kelderde de varkensprijs begin april ruim 10%. Hoewel de kwaliteit op een lager niveau ligt, hebben de bodemprijzen waarvoor de Amerikanen en Brazilianen het vlees aanbieden, hun effect op de prijsonderhandelingen van Europese aanbieders met China. Voor de leveringen die zij in april doen, geldt al een wat lager tarief dan in de eerste maanden van het jaar. En als exporteurs meer volume willen verschepen, moeten ze direct terug in prijs om een deal tot stand te brengen.

Duitse varkensmarkt noteert al drie weken onveranderd

In dat licht is het bijzonder rustig op de Noord-Europese varkensmarkten. De Duitse varkensmarkt noteert al drie weken onveranderd op € 1,89 per kilo geslacht gewicht. Het is iedere week weer de vraag of dat opnieuw lukt.

Qua gemiddelde prijs op internetbeurs Teleporc zou het deze week kunnen. De gemiddelde prijs op de veiling die graadmeter voor de stemming op de Duitse markt is, zakte dinsdag 7 april een cent naar € 1,94 per kilo geslacht gewicht. Daarmee staat de notering 5 cent hoger dan de toonaangevende Duitse varkensprijs, wat voor een stabiele markt staat.

De tendens is al drie veilingen achter elkaar echter dalend. En bij de dinsdagveiling deze week was het gebrek aan kooplust veelzeggender dan de hoogte van de gemiddelde prijs. Slachterijen boden aarzelend en met kleine stappen omhoog. Slechts een kwart van de aangeboden partijen vond een koper. En niet altijd omdat verkopers hun minimumprijs te hoog hadden gezet. Zelfs een partij zonder minimumbedrag werd niet verkocht omdat er totaal niet op werd geboden. Daardoor zal niemand raar opkijken als de Duitse prijs deze week omlaag gaat.

Prijsverlaging hangt in Nederland in de lucht

Even lastig loopt ook de varkensmarkt in Nederland. Een prijsverlaging hangt in de lucht, maar de hete aardappel wordt doorgeschoven. DCA noteerde vrijdag zijn Beursprijs 2.0 onveranderd op € 1,77 per kilo, maar behoudt zich tot woensdag 8 april het recht voor om de prijs nog aan te passen.

Vion zag zich door de moeilijke marktomstandigheden gedwongen zijn garantieprijsstysteem tijdelijk stil te zetten. Varkenshouders lopen volgens Vion het risico dat hun tegoed in korte tijd verdampt. Varkenshouders toonden begrip, maar het zou verkeerd vallen als het vleesconcern daarbij voorop gaat lopen bij het verlagen van de basisprijs.

Het verrast dan ook niet dat de notering van Vion ook deze week onveranderd blijft op € 1,95 per kilo geslacht gewicht (€ 1,79 ex btw). Dat alles geeft aan dat de varkensmarkt ook hier onder grote druk staat.

Prognose: maximaal prijshoudend.

Bekijk het verloop van de varkensprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin