Varkensmarkt gaat door een mindere periode

05-05 | Laatste update op 17-06 | |
Rabobank voorziet vooral prijsdruk op de varkensmarkt in Nederland en Duitsland. - Foto: Henk Riswick
Rabobank voorziet vooral prijsdruk op de varkensmarkt in Nederland en Duitsland. - Foto: Henk Riswick

In de varkenssector is het even doorbijten komende weken. Na een periode van krapte en snel stijgende prijzen neemt het varkensaanbod, met name in Duitsland, weer toe. Dit leidt tot prijsdruk.

Dat schrijft Rabobank in zijn jongste kwartaalupdate van de varkenssector. Ook zorgt corona nog steeds voor beperkingen bij de Duitse slachterijen. De vraag naar varkens in Duitsland blijft daardoor sowieso beperkt.

Het huidige prijsniveau is het gevolg van een tijdelijk krap aanbod in maart en de goede vleesexport naar China. De varkensprijs zit Europees gezien op € 1,56 per kilogram geslacht gewicht. Dat is wel 15% lager dan een jaar geleden. De mogelijke marges worden momenteel flink aangevreten door de gestegen voerkosten van de varkens.

Prijsdruk sterkst in Noordwest-Europa

Rabobank voorziet vooral prijsdruk op de varkensmarkt in Nederland en Duitsland. In andere delen van Europa is dat minder het geval, zoals in Spanje. Duitsland heeft te maken met beperkingen van de exportmogelijkheden van varkensvlees door Afrikaanse varkenspest (AVP) onder wilde zwijnen. In Nederland is het varkensaanbod in het eerste kwartaal 6% groter dan in 2020, omdat er minder varkens naar Duitsland gingen, 49% in het eerste kwartaal.

Duitsland zal komende periode wel minder varkens aan de haak krijgen. Het land importeert ten eerste minder slachtvarkens. De slacht van geïmporteerde dieren nam de eerste twee maanden van dit jaar 64% af. Eind vorig jaar en begin dit jaar importeerde Duitse varkenshouders ook minder biggen, hetgeen vanzelf tot minder slachtvarkens leidt.

Export loopt goed

De export van varkensvlees naar China loopt vooralsnog als een trein. Door AVP-uitbraken blijft China veel vlees importeren, ook uit Europa. Afgelopen januari werd 17% meer geïmporteerd uit de EU. De vraag blijft ook nog een aantal maanden goed. Vanaf de tweede helft van het jaar verwacht Rabobank echter dat de Chinese varkensvleesproductie groeit en de importbehoefte zakt. Nederland doet het nu goed in China. Afgelopen januari werd 46.000 ton varkensvlees naar China uitgevoerd, 27% meer dan in januari 2020.

Zorgen over afhankelijkheid van China

Rabobank uit ook zorgen over de afhankelijkheid van China van de varkenssector. De EU en het Verenigd Koninkrijk exporteren jaarlijks zo’n 5,1 miljoen ton varkensvlees. Van dat volume ging in 2020 65% naar China. Tegelijk groeit het wereldwijde varkensvleesaanbod en herstelt de varkenssector in China van AVP. De noodzakelijke ingrediënten voor prijsdruk, ook in Nederland, zijn dus aanwezig.

Europa is 121% zelfvoorzienend voor varkensvlees. Dat wordt op den duur minder, door krimp van de sector in bijvoorbeeld Duitsland en Nederland, maar ook in andere EU-landen. Spanje vormt een uitzondering. Daar blijft de varkensproductie groeien, afgelopen jaar met 9%.

van Dooren
Kees van Dooren RedacteurBeheer