Varkensmarkt glijdt niet verder weg

Foto: ANP
Foto: ANP

Na de prijsdaling van vorige week, weet de varkensmarkt deze week het bereikte niveau te behouden.

De Europese vleesmarkt draait stroef. Vooral de vraag uit Oost-Europa is zwak, waardoor de prijzen van diverse vleesonderdelen ook deze week dalen. Ondanks het beperkte aanbod in Frankrijk, Duitsland en België komt er geen beweging in de markt.

Dit heeft meerdere oorzaken. Naast de voortdurende lockdowns in verschillende landen, houdt het koude weer de start van het barbecue-seizoen tegen. Ook zorgt corona voor onzekerheid waardoor vleesverwerkers geen voorraad aan durven leggen.

Varkensnoteringen omlaag

In navolging van de prijsval op de Duitse varkensmarkt, gingen vorige week ook in ons land de noteringen omlaag. Waar de Duitsers 8 cent inleverden, boekten de Nederlandse slachterijen in één of twee stappen 6 cent van hun prijs af. Bij Vion was dat inclusief btw, bij de andere slachterijen exclusief.

Op papier daalde de notering van Vion minder hard: van € 1,67 naar € 1,63 per kilo geslacht gewicht. Aanvankelijk stond er € 1,61 op de teller, maar dit werd later gecorrigeerd doordat de 2 cent die al enkele weken in de weektoeslag werd uitgekeerd, nu in de basisprijs is verrekend. Als handelaren de weektoeslag netjes doorberekenen aan hun leveranciers, maakt het voor de varkenshouder netto geen verschil of die laatste 2 cent op de toeslag of op de basisprijs in mindering worden gebracht.

Varkensmarkt stabiliseert

Deze week is het beeld anders. De markt herpakt zich en stabiliseert. De DCA Beursprijs zet zelfs een klein plusje op het bord. Nu is dat geen echte prijsstijging, maar meer een correctie voor het feit dat de prijsdaling uiteindelijk minder hard ging dan de samenstellers van de DCA Beursprijs hadden ingeschat bij het opstellen van hun verwachtingsprijs. De cent die deze notering méér daalde dan de slachterijnoteringen, wordt er deze week dus weer bijgezet. De DCA Beursprijs 2.0 stijgt daarmee van € 1,47 naar € 1,48 per kilo geslacht gewicht, maar geeft met die stijging dus eigenlijk een stabiel marktbeeld aan.

Duitse varkensmarkt in balans

Ook de Duitse varkensmarkt komt weer in balans. Volgens varkenshoudersvakbond ISN worden varkens weer vlot opgenomen. Hoewel slachterijen incidenteel nog kampen met beperkingen door corona onder het personeel, heeft dit geen merkbaar effect meer op de totale slachtcapaciteit. Bij de verwachte teruggang in het varkensaanbod zal het evenwicht de komende weken ook niet meer worden verstoord, volgens ISN.

De Duitse internetbeurs Teleporc laat zien dat het in ieder geval niet slechter wordt. De beurs vertoont een veel normaler verloop dan een paar weken geleden. Het aantal koppels dat ter veiling wordt aangeboden is beperkt, en slachterijen laten weer zien dat ze de dieren toch willen hebben. Ze bieden door; bij drie van de zeven partijen op de veiling van dinsdag 4 mei tot € 1,48 per kilo. Dat is 6 cent boven de geldende marktprijs in Duitsland. De gemiddelde veilingprijs handhaaft zich op € 1,47 per kilo. En die voorsprong van 5 cent op de actuele Duitse noteringen geeft een stabiel marktbeeld aan.

Franse varkensmarkt

Waar een beperkt aanbod toe kan leiden, is te zien op de Franse varkensmarkt. Daar is het aanbod al wekenlang duidelijk kleiner dan de vraag, waardoor de noteringen stijgen. De gecorrigeerde Franse varkensprijs is in 11 weken tijd bijna € 0,34 gestegen naar gemiddeld € 1,716. Daarmee staat de Franse prijs zelfs hoger dan vorig jaar.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper RedacteurBeheer