Doorgaan naar artikel

Varkensmarkt goed gevuld, prijs gelijk

Foto: Canva premium

Foto: Canva

De rust die al weken op de varkensmarkt heerst, houdt ook deze week aan.

Het is volgens slachterijen ‘passen en meten’ om de varkens te plaatsen. Door Hemelvaart valt donderdag als slachtdag uit. En hoewel vrijdag 19 mei wel weer gewerkt wordt, valt ook de zaterdag uit. Slachterijen hebben die wel aangevraagd bij de keuringsinstanties, maar nog niet gegund gekregen. En doordat in veel bedrijven de vrije dag ook als vrije dag geldt of medewerkers een snipperdagen hebben opgenomen om een lang weekend te hebben, is de kans dat die gunning op het laatste moment nog komt erg klein.

Vleesmarkt impulsloos

Daarbij is de vleesmarkt ook nog altijd erg impulsloos. Volgens sommigen zit de markt Europees zelfs op slot met het uitblijven van voorjaarsweer. En buiten Europa liggen de kaarten ook niet gunstig. In China loopt de opbrengst van de bijproducten verder terug. Om over vleesdelen nog maar te zwijgen. En ook in andere Aziatische bestemmingen zijn vleesdelen uit Europa bijna niet te slijten. Het prijsverschil met aanbod uit de USA en Brazilië zijn groot, waardoor de keus van kopers dan in die richting gaat.

Maar de vleesmarkt is een andere dan die van levende varkens. En door de beperkte verwerkingscapaciteit zijn er daar deze week ruim voldoende van. Varkenshandelaren hopen dat dieren die deze week overblijven, volgende week wel een plek vinden. Dan volgt er nog een korte week met Pinksteren, maar daarmee eindigt de periode met gebroken weken. Traditioneel worden varkens in de week van Pinksteren duurder. En handelaren zien niet in waarom dat dit jaar niet zo zou zijn.

Die verwachte stijging zal het eerst merkbaar zijn op de Duitse markt. Daar hangt al weken verandering in de lucht en worden hier en daar speldenprikken uitgedeeld om de draagkracht van de markt te testen. Zo liet internetbeurs Teleporc onlangs een opmerkelijke stijging zien. Die ebde daarna ook wel weer weg, maar de stemming aan producentenkant blijft hoopvol. Een weersverbetering en volle werkweken kunnen vervolgens ook de balans op de Nederlandse varkensmarkt wat laten opschuiven.

Voor de korte termijn zit er echter niet meer in dan prijshoudende noteringen. Zo blijft Vion deze week opnieuw staan op € 2,38 (€ 2,183 ex btw) en de andere slachterijen houden stand op € 2,13 per kilo geslacht gewicht. In Duitsland blijven de noteringen standvastig op € 2,33 per kilo.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin