Doorgaan naar artikel

Varkensmarkt hervindt de grip

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Na zes weken van prijsverlagingen lijkt de bodem op de varkensmarkt in zicht te komen.

De Nederlandse slachterijen romen deze week nog een keer € 0,02 per kilo van de varkensprijs af, maar desondanks heerst bij varkenshandelaren het gevoel dat ‘we er daarmee ook wel zijn’. Die € 0,02 is een kleinere stap terug dan de mutaties voorgaande weken waren.

Een andere belangrijke indicator voor dat gevoel ligt in de varkensstal; het aanbod van slachtrijpe dieren begint wat op te drogen. Door groeivertraging na warmte en gestegen aanboddruk door een neergaande prijsspiraal werden de afgelopen weken veel varkens van verschillende leeftijdscategorieën geladen. Sommige waren aanvankelijk nog niet zwaar genoeg, of moesten blijven liggen omdat er geen plek was om te leveren. Die extra dieren lijken nu zo’n beetje weggewerkt.

Handelaren zeggen bovendien dat ze ‘doorgepakt’ hebben. Zo zijn er meer varkens op export gegaan om in het buitenland geslacht te worden. Die dieren lopen de handel nu niet voor de voeten en de stellige overtuiging van handelaren is dan ook dat het aanbod de komende weken gaat afnemen. Daar komt bij dat varkens wat makkelijker te plaatsen zijn bij de slachterijen nu de vakanties zo ongeveer voorbij zijn.

Slachterijen: voldoende aanvoer

Slachterijen betitelen het aanbod als ‘wisselvallig’. Sommige handelaren zitten ruim in de dieren en willen graag leveren, anderen zetten minder druk. Slachters zeggen nog altijd voldoende aanvoer te hebben. Dat kan wel anders worden als het sentiment omkeert. Als varkenshouders het idee krijgen dat de prijs gaat stijgen, worden ze minder scheutig met leveren en kan de balans al snel anders voelen.

De varkensmarkt krijgt steun uit Duitsland. Daar was er grote druk van de grootste slachter van het land. Tönnies liet zijn leveranciers al midden vorige week, kort na het bekend worden van de prijs voor die week, weten dat deze week de varkensprijs wat hen betreft met € 0,10 per kilo omlaag zou moeten.

Producentenkoepel VEZG weerstaat die druk en houdt zijn toonaangevende notering ook deze week onveranderd op € 2,30 per kilo geslacht gewicht. En dat is goed nieuws voor Nederlandse aanbieders. Daling van de Duitse varkensprijs zou onherroepelijk door vleesinkopers worden aangegrepen om lagere prijzen te bedingen. Dan zou de varkensprijs in ons land volgende week opnieuw kunnen reageren. Nu is dat argument er niet en dat vergroot de kans op stabilisatie van de varkensprijs.

Prognose: stabilisatie van de prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jacco Keuper

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin