Varkensmarkt hoopt op verbetering

08-11 | |
De varkensmarkt toont onveranderde cijfers. Er is hoop op verbetering door een krimpend aanbod en een verwachte stijgende vraag.Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

De varkensprijzen in grote delen van Europa zijn onveranderd. De vleesmarkt is ruim voorzien, maar het aanbod van varkens loopt naar verwachting wat terug en de hoop is dat de export naar China voor wat extra uitstroom gaat zorgen.

De varkensmarkt toont onveranderde cijfers. Niet alleen in Nederland, maar in grote delen van Europa. In de Europese varkensprijsvergelijking van ISN geven alleen de Franse en Spaanse prijs nog wat toe, maar die waren ook meer gestegen dan de noteringen in andere landen.

Duitse slachterijen zetten druk op de varkensprijs

Maar achter de schermen is het gevoel minder eenduidig. Zo zetten de Duitse slachterijen nog altijd druk op de prijs. De Duitse tak van Vion verlaagde zijn varkensnotering vorige week zelfs met een stuiver onder de geldende marktprijs van € 1,90 per kilo. Slachterijen kampen door de inflatie met tegenvallende vleesbestellingen. Dat remt de lust om te slachten. Op de Duitse markt zijn door een feestdag vorige week ook nog eens minder varkens geslacht. Door het doorschuiven is er deze week aan varkens geen gebrek, waardoor slachterijen nog minder geneigd zijn aan varkens te trekken.

De interesse om losse koppels bij te kopen op de vrije markt is al langer niet groot. Voor de vierde week op rij worden er wel enkele koppels aangeboden op internetbeurs Teleporc, maar wordt er geen varken verkocht. Een teken dat de Duitse markt nog niet echt floreert. De Duitse slachterijen zullen ook deze week de druk op de varkensprijs houden, maar de verwachting is dat producentenkoepel VEZG ook deze week geen duimbreed gaat toegeven.

In ons land bevinden de varkensnoteringen zich deze week op stabiel niveau. Zo blijft de notering van Vion opnieuw staan op € 1,93 per kilo (€ 1,771 per kilo ex btw).

Grotere afzet varkensvlees verwacht

Het aantal varkensslachtingen ligt al ruim 8 weken boven de 300.000 dieren per week. Maar het is slachtmaand en een aantal slachterijen heeft nu ook de zaterdagen ingeroosterd om te slachten. De verwachting is dat de afzet voor de kerstaankopen weldra gaat beginnen. En bovendien is het voor de varkensmarkt goed als het aanbod wat verlichting kent voor de feestdagen omdat er dan werkdagen uitvallen.

Aan varkens is nog geen gebrek. Ondanks het oplopende aantal slachtingen zijn de slachtgewichten de laatste weken niet omlaag gegaan maar juist opgelopen. In week 36 en 37 woog het gemiddelde varken nog rond de 97 kilo, maar inmiddels is het gemiddelde karkasgewicht opgelopen naar 99,50 kilo.

Hoop op verbetering varkensmarkt

Handelaren in ons land zijn echter optimistisch. Ze verwachten dat het aanbod af gaat vlakken. Zowel in ons land als in Duitsland. De samenstellers van de DCA Beursprijs overwogen naar verluidt deze week zelfs een plus op de prijs, maar besloten dat uiteindelijk nu nog niet te doen. Het is nog te vroeg om het gevoel dat er verbetering aan zit te komen ook al in de prijs te vertalen.

Die hoop op verbetering komt door het aanbod, de kerstaankopen die de verkoop een impuls geven en ook van overzee. In China is meer vlees nodig in de aanloop naar het Chinees nieuwjaar. Daarvan zouden Nederlandse exporteurs moeten kunnen profiteren.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer