Doorgaan naar artikel

Varkensmarkt in China blijft moeizaam

Hoewel vleesdelen lastig te plaatsen zijn, loopt de export van koppen, staarten, poten en ingewanden wel door. Foto: Canva premium

Hoewel vleesdelen lastig te plaatsen zijn, loopt de export van koppen, staarten, poten en ingewanden wel door. Foto: Canva

De Chinese varkensprijs loopt de laatste weken heel iets op. Toch betekent het niet dat er leven in de brouwerij komt.

De varkensprijs blijft zich voor Chinese begrippen nog altijd op een laag niveau bevinden. Waar de noteringen vorig jaar om deze tijd nog ruim € 3 per kilo levend gewicht bedroegen, zit de actuele koers daar met € 1,858 per kilo ruim onder.

Varkensvlees heeft gewoon aan populariteit verloren

Varkensvlees was onbetwist volksvoedsel nummer 1 in China. Door de hoge prijzen en beperkte beschikbaarheid van varkensvlees in 2020 zijn consumenten noodgedwongen overgestapt op kip en rundvlees. Nu de beschikbaarheid van varkensvlees groter is, is die verdringing nog steeds merkbaar. Varkensvlees heeft gewoon aan populariteit verloren.
De negatieve propaganda werkt door op Chinese varkensbedrijven. Die hebben door tegenvallende technische resultaten en hogere voer- en transportkosten een hogere kostprijs dan varkens in Nederland.

China worstelt nu bovendien weer met corona-uitbraken en heeft in grote steden strenge lockdowns afgekondigd om de verspreiding van het virus te beteugelen. Die maatregelen treffen ook de varkensvleesconsumptie.

Export naar China

Nederlandse slachterijen die naar China exporteren, hebben de hoop op herstel van de vleesexport opgegeven. Inmiddels is het al meer dan een jaar geleden dat de export naar China in elkaar klapte, en er is geen enkel signaal dat die vraag op korte termijn terugkeert. Concurrentie uit Amerika is er niet. De varkensprijs in de Verenigde Staten is hoog doordat het aanbod is afgenomen door ruimingen vorig jaar en door goede vraag naar vlees uit Mexico.

Hoewel vleesdelen lastig te plaatsen zijn, loopt de export van koppen, staarten, poten en ingewanden wel door. En het volume dat China deze maand afneemt, biedt wel meer ruimte dan afgelopen maanden. Prijstechnisch is er ook bij de bijproducten nog geen vooruitgang geboekt.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jacco Keuper

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin