Varkensmarkt in een dip

26-10 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De stemming op de varkensmarkt is maar zeer gematigd. Varkenshouders klagen en slachterijen nemen niet alle varkens op die handelaren aanbieden. Dat komt enerzijds omdat het aanbod van slachtrijpe varkens gestegen is, maar ook doordat de vraag juist afneemt.

De Duitsers hebben het schijnbaar moeilijk en dat weerspiegelt zich in de hele Europese varkensmarkt. Dan zitten ook aanbieders uit Nederland ermee omdat onderdelenprijzen dalen.

Noteringen gaan omlaag

Op de Nederlandse markt komt deze week de klap tot uiting die de Duitse varkensmarkt vorige week maakte. De noteringen gaan omlaag. Vion verlaagde € 0,06 per kilo inclusief btw naar € 1,93 per kilo. Exclusief het btw-aandeel is dit een mutatie van € 0,055 per kilo. Compaxo, die twee weken geleden nog een cent zakte toen anderen stabiel bleven, verlaagt zijn notering met € 0,05 per kilo naar € 1,68 per kilo. Ook Van Rooi Meat schraapt € 0,05 van zijn varkensprijs die daarmee op € 1,70 per kilo komt.

En eigenlijk zijn de opbrengstprijzen van varkens daarmee nog heel erg goed. Een jaar geleden lag de notering van bijvoorbeeld Van Rooi Meat nog op € 1,11 per kilo. Het huidige prijsniveau is ruim de helft hoger. Alleen zijn de kosten ook zoveel gestegen dat het de sector niet in juichstemming brengt.

Toch zit niet iedereen in zak en as. Sommige handelaren hebben het gevoel ‘dat we er zijn’ met de verlaging van deze week. De Duitse varkensprijs weet het prijsniveau van € 1,90 per kilo deze week te behouden. Maar ook is de verwachting dat de vraag uit China op het huidige prijsniveau een bodem in de markt gaat leggen.

Impulsen november / december

En dan is er de hoop dat er in november misschien weer een plusje in zit als de kerstbevoorrading gaat lopen. Die impuls loopt meestal tot Sinterklaas. En dat is ook de periode die in de aanloop naar het Chinees nieuwjaar voor extra vraag zorgt. Het nieuwjaarsfeest is wel later, maar met het invriezen en de transporttijd is de verwachting dat beide impulsen daardoor ongeveer gelijk op lopen.

Prognose: stabilisering van de prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer