Varkensmarkt kabbelt voort

Foto: Ton Kastermans
Foto: Ton Kastermans

Zo onstuimig als het weer is, zo rustig is het op de varkensmarkt.

In de korte werkweek verwerken slachterijen minder dieren. En hoewel het aanbod niet eens groot is, merken handelaren dat ze daardoor wel weer varkens overhouden. Doordat die doorschuiven naar volgende week, zijn er ook dan voldoende, ook al is het dan een gewone volle week.

Varkensprijs blijft hangen

Die vraag-aanbodverhouding zet slachterijen niet aan om meer te betalen. De varkensprijs blijft daarom hangen op hetzelfde niveau als vorige week. DCA laat zijn Beursprijs staan op € 1,54 per kilo, Vion blijft op € 1,67 (€ 1,532 ex btw) en zowel Compaxo als Van Rooi blijven € 1,48 betalen.

Duitse varkensmarkt

Op de Duitse varkensmarkt was het overaanbod al verder afgebouwd dan in ons land. Toch lijkt de druk daar groter dan hier nu de markt minder voortvarend loopt dan een aantal weken geleden. De luwte in de afzet na de feestdagen speelt de markt parten. Slachterijen zeggen de laatste prijsstijgingen op de varkensmarkt niet doorvertaald te hebben gekregen in hun verkopen. En doordat de varkensprijs nu niet verder stijgt, willen afnemers ook geen cent meer voor het vlees geven. Neem daarbij een toenemend aantal coronagevallen in slachthuizen waarop de Duitse overheid nooit halfslachtig ingrijpt en varkenspestgebieden die blijven uitbreiden. Dat zorgt niet voor een vrolijke stemming. Evengoed is de Duitse varkensmarkt prijshoudend. Een prijsdaling is ook niet in het voordeel van de slachterijen, want die wordt direct geïncasseerd door inkopers op de vleesmarkt. Dat houdt de spanning op de boog en de varkensprijs op € 1,50 per kilo.

Export

Ondertussen loopt de export vanuit ons land naar China door. Al gaan de onderhandelingen over de prijs moeizamer dan slachterijen hadden verwacht. Naar verwachting gaat het herstel van de interne varkensvleesproductie in Azië minder snel dan wel eens wordt voorgespiegeld. Die wetenschap gecombineerd met hoge vleesprijzen in Amerika en Canada, maken dat Europese exporteurs op meer ruimte in de onderhandelingen hadden gerekend dan nu naar voren komt.

Terrasweer

Verlangend wordt er uitgekeken naar een weersverbetering. Hoewel een einde van de avondklok en heropening van de terrassen in Nederland door menigeen met gejuich zal worden ontvangen, zal dat niet direct voor een enorme opleving van de vraag naar varkensvlees zal opleveren. Terrasweer daarentegen kan dat wel doen. Als het grillseizoen in meerdere Europese landen aanbreekt, kan dat een grotere impuls in de vleesafzet geven. Tot die tijd lijkt de markt voort te kabbelen.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.