Doorgaan naar artikel

Varkensmarkt komt niet vooruit

Foto: Henk Riswick premium

Foto: Henk Riswick

Het blijft tobben op de varkensmarkt. Handelaren hebben nog steeds varkens over.

En dat worden er eerder meer, dan dat er ruimte komt op de planning. De al krap bemeten slachtcapaciteit krijgt links en rechts klappen te verduren. Als de landelijke besmettingscijfers van corona oplopen, gaat dat ook aan slachterijen niet voorbij. Het personeelsgebrek is niet zo groot als in Duitsland, waar slachterijen soms op fors lagere capaciteit draaien en soms zelfs stilvallen. Maar ook hier gaat het niet ongemerkt voorbij. Daarnaast gooien ook storingen roet in het eten. Zo had Vion vorige week in Boxtel een storing die de halve dagcapaciteit opslokte. Doordat varkens blijven liggen, ijlt zo’n grote storing nog lang na. Deze storingen ontstaan niet alleen doordat het slachtgewicht oploopt, maar vaak ook door ICT-problemen in de complexer wordende slachterijen.

Slachterijen voeren productie op

Handelaren zijn blij dat slachterijen de productie willen opvoeren. Omdat in de kerstperiode een aantal werkdagen uitvalt, hebben meerdere slachterijen voor komende weken zaterdagslachtingen aangevraagd. De grotere slachtcapaciteit zal het oplopen van de slachtgewichten tot staan brengen.

De volumedruk op de vleesmarkt zal wel toenemen als ook Nederland de slachtcapaciteit verhoogt, zoals eerder Denemarken en Spanje al deden. Varkenshandelaren zijn er dan ook niet gerust op of de huidige varkensprijs het eind van het jaar haalt. Als de extra kerstvraag al zo makkelijk wordt ingevuld, dan kan het in december, als deze vraag wegebt, wel heel lastig worden.

Net een olietanker

Vooralsnog toont de varkensmarkt gelijkenissen met een olietanker die niet van zijn koers te brengen is. Ook deze week verandert er niets aan de noteringen. De Duitse markt blijft staan op € 1,20 per kilo geslacht gewicht en in ons land is er ook geen enkele beweging. Compaxo blijft staan op € 1,10 per kilo en Van Rooi Meat en Pali Group noteren voor de achtste week € 1,11 per kilo geslacht gewicht.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin