Varkensmarkt laat zich moeilijk lostrekken

16-11 | |
Bedrijfsportret van varkensvleesverwerker Westfort
Bedrijfsportret van varkensvleesverwerker Westfort

Er is een groot verschil tussen de blik die varkenshouders en -handelaren op de markt hebben en hoe slachterijen die beleven.

Boeren en handelaren hebben de indruk dat slachterijen goede saldo’s draaien op de varkens die ze slachten. En dat zijn er ook nog eens meer dan in reguliere weken omdat de meeste grote slachters ook op zaterdag de slachtlijnen laten draaien. Daardoor merken handelaren een verandering in de stemming op de markt; waar slachterijen maanden lang afhielden, leveringen afbelden, doorschoven en de ene storing de andere opvolgde, is er nu ineens ruimte. Slachterijen geven signalen richting de handel verderop deze week plek te hebben voor extra vrachten.

Slachterijen pakken signaal niet op

Het valt sommige handelaren dan ook tegen dat het signaal dat ze afgaven door de DCA Beursprijs met een cent te verhogen, niet door de slachterijen wordt opgepikt. Na Vion (€ 1,93 = € 1,771 ex btw per kilo geslacht gewicht) noteren ook Compaxo (€ 1,69) en Van Rooi Meat (€ 1,70) deze week onveranderd. Volgens slachterijen zit er echter niet meer in dan prijshoudende noteringen. Een meerprijs kunnen ze in de verkopen niet terughalen.

In Duitsland lijken de omstandigheden ook wat te verbeteren. Tot vorige week was er grote druk vanuit slachterijen op het bestaande prijsniveau, maar dat lijkt voorbij. Na 2 weken met een zogenoemde Hauspreis van € 1,85 schaart Vion GmbH zich ook weer achter de € 1,90 per kilo geslacht gewicht die producentenkoepel VEZG ook deze week noteert. Dat doet ook Tönnies.

De vrije markt lijkt ook weer wat lucht te krijgen. Na een maand waarin via internetbeurs Teleporc geen varkens verkocht werd, kwamen bij de meest recente veilingen wel weer transacties tot stand. Ruimte voor een prijsverhoging is er echter nog niet.

Afbreukrisico‘s

En dat terwijl er wel tijdsdruk op een eventuele verhoging zit. Handelaren realiseren zich dat het dan nu moet gebeuren, omdat begin december de varkenshandel terugloopt.

Sommige handelaren zijn er uit strategische overwegingen echter niet heel erg rouwig om dat de prijs niet in beweging komt. Zij wijzen op het grote afbreukrisico van een moeizaam te verkrijgen prijsverhoging. Een verhoging leidt ertoe dat boeren niet willen leveren in afwachting van hogere prijzen en dat het aanbod groter is in december als de klad erin komt en slachterijen minder dieren gaan vragen. Dan volgen vakanties en in januari hebben consumenten traditioneel de portemonnee leeg na de feestdagen. Een stabiele prijs kan dan nog wel eens beter zijn dan een plus van een paar cent die daarna afgestraft wordt met een grotere verlaging.

Prognose: prijshoudend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer