Varkensmarkt lijkt voorzichtig te stabiliseren

Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Er zijn weinig verrassingen op de varkensmarkt deze week.

Er zijn weinig verrassingen op de varkensmarkt deze week. Nadat de DCA Beursprijs onveranderd noteerde op € 1,19 per kilo en Vion ook zijn notering liet staan op € 1,31 per kilo geslacht gewicht (€ 1,202 exclusief btw), houden ook de andere slachterijen hun noteringen stabiel. Compaxo noteert € 1,10 en Van Rooi Meat, Westfort en Pali Group € 1,11 per kilo geslacht gewicht.

Duitse varkensprijs

Ook de Duitse varkensprijs beweegt stabiel voort. Tönnies en Vion Duitsland volgen de stabiele koers van de VEZG op € 1,20 per kilo geslacht gewicht. Verder laten zakken heeft volgens een van de grote Duitse slachterijen ook geen zin. Ook slachterijen zijn gebaat bij rust en stabiliteit. Met prijsdalingen aan hun inkoopkant, worden ze aan de verkoopkant om de oren geslagen. Daarbij begint de kerstvraag te komen en is een neergaande tendens niet in het voordeel van aanbieders van vlees.

Zaterdagslachtingen

Varkenshandelaren hopen dat slachterijen de aanloop naar kerst ook gebruiken om de productie op te voeren door bijvoorbeeld zaterdagslachtingen in te zetten. Voorlopig lijkt het daar niet op en blijven de slachtaantallen ruim achter bij eerdere jaren. Seizoensmatig stijgt het varkensaanbod in de herfst, en dan stijgt het aantal slachtingen mee. Dit jaar is dat niet het geval. Al 6 weken lang schommelt het aantal slachtingen in ons land rond de 300.000 per week. Vorig jaar waren dat er in week 41 35.000 meer dan dit jaar. En doordat er week op week slachtrijpe varkens blijven staan, loopt de druk verder op en is ‘kunnen leveren’ al belangrijker dan de vraag voor welke prijs dat dan is.

Nu de varkensprijs zich voor de derde week op rij op een stabiel prijsniveau weet te handhaven, groeit de hoop dat dit ook bestendig is. Slachterijen zien dat de voorstukken iets makkelijker te plaatsen zijn en dat ze niet meer tegen elk bod hoeven te verkopen. Daardoor voelt het alsof de markt stabiliseert. Of de wens de vader van de gedachte is of dat de bodem echt bereikt is, zal moeten blijken.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer overBeheer