Varkensmarkt maakt geen droomstart in 2023

05-01 | |
Het aanbod aan slachtvarkens past bij de vraag. Dat is een positievere situatie dan in andere jaren rond deze tijd. - Foto: Henk Riswick
Het aanbod aan slachtvarkens past bij de vraag. Dat is een positievere situatie dan in andere jaren rond deze tijd. - Foto: Henk Riswick

De stemming op de varkensmarkt is een stuk minder euforisch dan voor de feestdagen.

Toen werd volop geslacht en was er vraag naar varkens. Het hoge aantal slachtingen ruimde het aanbod in de varkensmarkt flink op.

Het lijkt er echter op dat de varkenshouder dit voordeel aan de aanbodkant van de markt niet in stijgende noteringen terug gaat zien. Slachterijen spreken van tegenvallende verkopen die prijsdruk geven. Zowel slachterijen als winkels hebben nog voorraden die de verkoop van vers vlees in de weg zitten.

Aan het begin van de week leek het er volgens varkenshandelaren op dat slachterijen de varkens goed konden gebruiken, maar dat beeld is halverwege de week al anders. Leveringen worden eerder afgebeld dan dat er sprake is van extra vraag. De geplande hoeveelheden worden afgenomen, maar dat is het dan ook.

Dat het aanbod passend is bij de vraag, is al een stuk positiever dan afgelopen jaren. Toen waren er ook op de markt voor levende varkens grote voorraden. En dat duwen en smeken om te mogen leveren destijds, zorgde voor oplopende gewichten en dito kortingen. Dat is in een markt met een dalende prijs nog frustrerender.
Maar daarvan is nu geen sprake. De varkensprijs blijft deze week staan. Na de onveranderde notering van Vion op € 1,97 (€ 1,807 ex btw) eerder deze week, laten ook Compaxo (€ 1,74) en Van Rooi Meat (€ 1,75 per kilo) hun noteringen ongemoeid.

Datzelfde beeld geeft de Duitse markt. Die kende vorige week geen prijsval, en houdt ook deze week het prijspeil van € 2 per kilo vast.

Een voortkabbelende markt die onder prijsdruk staat; het is niet de gedroomde start van het nieuwe jaar waar varkenshouders in december naar toe dachten te werken. Aan de andere kant is een terugval in de vleesverkoop ook niet geheel onverwacht, dat speelt elk jaar in de eerste weken van januari.

Beperkt biggenaanbod zorgt voor dip over vier maanden

Een ander lichtpuntje is dat het biggenaanbod beperkt is. Dat betekent dat er over vier maanden ook een dip in het varkensaanbod zit. Volgens sommigen zullen slachterijen die vooruit kijken daarom niet rigoureus in de prijs gaan snijden, omdat ze weten het dan terug te krijgen. Dan lopen de varkens van hen af, bijvoorbeeld richting Duitsland, waar het aanbod krap is.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer