Varkensmarkt maakt pas op de plaats

Volgens slachterijen is er extra vraag nodig om de prijzen op niveau te kunnen houden. - Foto: Canva
Volgens slachterijen is er extra vraag nodig om de prijzen op niveau te kunnen houden. - Foto: Canva

De varkensslachterijen lassen een adempauze in. Ze zijn op de rem gaan staan om verdere prijsverhogingen bij de inkoop van varkens te voorkomen.

In het internationale geweld van de varkensmarkt is het al heel mooi dat de varkensprijzen in Noordwest-Europa stabiliseren. In China, Amerika en Brazilië zijn de prijzen flink gezakt. Met name de fors dalende varkensprijzen in China laten zich ook gelden in de vleesexport vanuit Europa.

Varkensprijzen in China op niveau augustus 2019

Levende varkens noteren in China nog maar de helft van het niveau dat begin dit jaar werd genoteerd. In januari werd omgerekend bijna € 4,60 per kilo betaald. Eind vorige maand brachten de varkens zo’n € 2,38 per kilo op. Daarmee zijn de prijzen in China terug op het niveau van begin augustus 2019. Ook de prijzen op basis van geslacht gewicht laten eenzelfde dalende lijn zien; van meer dan € 5,90 per kilo in januari naar € 3,44 per kilo half mei.

In Europa en de Verenigde Staten stegen de prijzen begin dit jaar juist. In de VS is sprake van een verdubbeling in de prijs met een piek half mei. Daarna zakten de prijzen weer wat: in Noordwest-Europa van amper € 1,20 per kilo aan het begin van het jaar naar zo’n € 1,50 tot € 1,60 per kilo aan het eind van vorige maand. Daar lijkt de prijs zich voorlopig op te stabiliseren.

Grote prijsfluctuaties in Brazilië

In Brazilië was de maand mei een tegenvaller met dalende prijzen, maar over een langere periode bekeken liggen de prijzen relatief hoog. Zeer opvallend zijn dit jaar de grote bewegingen in de prijs. Als je de prijsontwikkeling van eind vorig en begin dit jaar op een afstandje bekijkt, dan heeft de lijn veel weg van een heftige bergetappe in een wielerkoers. Het maakt daar dit jaar nogal een groot verschil uit op welk moment je je varkens verkoopt.

Wat Noordwest-Europa betreft, trapten de Duitse slachterijen midden vorige week op de rem. Zij slachten liever minder dieren dan dat ze meer voor de inkoop van varkens moeten betalen. Op deze manier proberen zij de prijsontwikkeling te beteugelen.

Hoop op prijsimpuls door zomer en versoepelingen

Varkenshouders hopen dat het zomerse weer en daarmee de vraag naar barbecue-artikelen een verdere impuls aan de prijzen geeft. Daarnaast zal de versoepeling van de coronamaatregelen voor meer afzetmogelijkheden van het vlees zorgen. Slachterijen menen dat die extra vraag überhaupt nodig zal zijn om de prijzen op niveau te kunnen houden. Daarbij wordt er ook gewezen op een moeizamere export naar Azië, omdat daar de lokale productie toeneemt en de prijzen er onder druk staan. Het gevolg is dat er meer vlees op de Europese markt moet worden afgezet.

In Spanje zien ze dat voorlopig nog niet zo somber in. Daar lijkt voorlopig geen einde te komen aan de concurrentiestrijd om varkens aan de haak te krijgen. Met als gevolg dat de prijzen daar nog steeds in een opgaande lijn zitten.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Ramaker
John Ramaker Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.