Varkensmarkt neigt naar meer

01-06 | |
Foto: Joep van der Pal
Foto: Joep van der Pal

Internationaal loopt de markt beter, de korte werkweken zijn bijna voorbij en ook de slachtgewichten dalen.

Lange tijd zaten de gemiddelde karkasgewichten rond de 101 kilo. Bij de meest recente gegevens die RVO heeft geregistreerd, die van week 20, zakt het gemiddeld gewicht voor het eerst dit jaar onder de 100 kilo. En dat duidt op afnemend overaanbod. Er gloort licht aan de horizon en de hoop op betere tijden neemt toe.

Noteringen onveranderd

Handelaren hebben het gevoel dat er over een paar weken nog wel eens trek zou kunnen komen in de duwmarkt die het al maanden is. Het herstel zet echter deze week nog niet echt door. De noteringen blijven onveranderd. Zo noteert Compaxo opnieuw € 1,53 per kilo en Van Rooi Meat blijft staan op € 1,55 per kilo.
Handelaren merken wel dat slachterijen alweer leveringen afbellen en volgende week is door het wegvallen van pinkstermaandag ook geen week waarin er krimp in het aanbod komt. Maar daarna breekt een periode van volle weken aan en dan kan het hard gaan

Minder dieren op export

Sommige handelaren hebben het gevoel dat er geen groot overschot is, maar dat slachterijen dat graag zo laten lijken. Tot voor kort waren landen als Polen en Spanje het toevluchtsoord voor dieren die inlands niet te plaatsen waren. Maar dat aantal neemt af. Deze week gaan er minder dieren op export merken handelaren en tegelijk neemt de prijs toe. Exportvarkens brengen deze week € 0,12 per kilo meer op dan vorige week. Poolse slachterijen betalen € 1,90 per kilo geslacht gewicht en Spaanse € 1,55 per kilo levend, wat neer komt op een bedrag boven € 2 per kilo geslacht gewicht. Daarvan blijft door de hoge kosten bij export voor de varkenshouder nog geen lucratief verdienmodel over, maar het feit dat er elders in Europa dat soort bedragen betaald worden, geeft aan dat er geen groot overschot is.

Afgenomen vleesconsumptie

Dit biedt tegenwicht aan de Duitse slachterijen die door de afgenomen vleesconsumptie een stroef lopende vleesmarkt treffen en daardoor aangeven dat de prijs omlaag moet. Deze week gebeurt dat in ieder geval niet. Zowel de Vereinigungspreis als de noteringen van de grote Duitse slachterijen blijven staan op € 1,80 per kilo geslacht gewicht.

Kortom, de varkensmarkt lijkt de slechtste tijd gehad te hebben. Het wachten is op de impuls die de markt het zetje geeft om te stijgen.

Prognose: stabiel tot hoger.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer