Varkensmarkt niet meer zo stroperig

25-05 | |
Foto: Van Assendelft
Foto: Van Assendelft

Het is volgens varkenshandelaren maar een dooie boel op de varkensmarkt.

Door Hemelvaartsdag valt deze week een werkdag uit en kunnen handelaren 20% minder varkens leveren dan in normale weken. En dan is volgende week weer een normale week, maar die wordt direct gevolgd door weer een korte week. Daarmee zijn dit niet de weken waarmee er krimp komt in het ruime varkensaanbod.

Aan de andere kant zijn slachterijen juist positiever. Een vijfde minder varkens slachten betekent evenzoveel minder vlees in aanbod. Dat geeft lucht op de vleesmarkt. Daar staan alleen nog wat prijsdruk op de hammen, snippers en trimmings. Maar het middel van het varken is prijshoudend. En daarbij is er in volume meer vraag naar bacon. Dat is hoopgevend. De afzet voor nekken en schouders is zelfs vriendelijker: deze worden wel tegen hogere prijzen verkocht.

Hoop op iets meer vraag uit Azië

Datzelfde geldt ook voor de bijproducten als koppen, poten en ingewanden. Die gaan veelal naar China en andere Aziatische landen. Die laatste vragen ook meer vleesdelen. Heel voorzichtig voedt dit te hoop dat er weer iets trek komt uit Azië.

En dat de vleesverkopen minder stroperig gaan, werkt uiteindelijk door in de varkensprijs. Die kan zich wat zekerder op onveranderd niveau handhaven. Zo noteren na Vion (€ 1,79 per kilo) ook Compaxo (€ 1,53) en Van Rooi Meat (€ 1,55) onveranderd. Toch is het ijs dun, dus wordt het optimisme in heel voorzichtige bewoordingen verpakt.

Duitse vleesverkoop loopt stroef

Met spanning keek ook menigeen in ons land naar de prijsstelling in Duitsland. De Duitse vleesverkopen lopen nog steeds erg stroef. Moeilijker ook dan die in ons land. Dat heeft niet alleen met de hoogte van de prijs te maken, maar ook met de marktontwikkelingen. De Duitse aanbieders hebben zich met teruglopende aantallen slachtvarkens meer op de binnenlandse markt toegelegd en export wat laten schieten. Nu de binnenlandse consumptie tegenvalt, wordt er weer meer naar export gekeken. Maar om weer nieuw binnen te komen op exportmarkten als ‘gaatjesvuller’ is zwaarder dan dat het een lopende stroom is. Daardoor hadden de Duitse slachterijen aangegeven te willen zakken met de noteringen. Dalingen tot € 0,10 per kilo gonsden door de wandelgangen. Maar uiteindelijk liet de VEZG zich er niet door van de wijs brengen en hield het zijn Vereinigungspreis onveranderd op € 1,80 per kilo geslacht gewicht en volgen ook de grote slachterijen die lijn.

Het prijsbehoud in Duitsland geeft ook in ons land rust op de varkensmarkt. ‘Niet verder dalen, maar eerst maar eens houden wat we hebben, dat is het voorzichtige begin van verbetering’, zo wordt gedacht.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer